Tar in en halv miljard och köper 5 bolag – nu gasar Noel Abdayem

Bayn Foodtech
Tar in en halv miljard och köper 5 bolag – nu gasar Noel Abdayem

Håkan Roos, Noel Abdayem och Sven Hagströmer.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Noel Abdayem får in tunga investerare som Sven Hagströmer, Håkan Roos och Fjärde AP-fonden till sin bolagsgrupp Bayn.

I februari tog entreprenören Noel Abdayem bakvägen in till börsen med sin skapelse Humble. Hans idé att sälja miljövänliga tandborstar i bambu hade då blivit en supersuccé. Omsättningen för 2021 beräknades hamna på 170 miljoner kronor med ett rörelseresultat före avskrivningar på hela 70 miljoner kronor.

Genom att gå samman med det redan noterade foodtech-bolaget Bayn så blev Noel Abdayem största ägare i den nya koncernen i en transaktion som värderade hans tandborstbolag till över 1 miljard kronor.

Ökar takten – rejält

Nu tar Noel Abdayem nästa steg i sitt bolagsbygge. Under gårdagskvällen gjorde Bayn en nyemission på 520 miljoner kronor. I samband med nyemissionen kommer det in flera nya tunga ägare i Bayn:

# Finansmannen Sven Hagströmers investmentbolag Creades.

# Håkan Roos, som var en av de första investerarna i Izettle och nu storägare i Lendify.

# Fjärde AP-fonden och Handelsbanken fonder.

Noel Abdayem är fortfarande största ägare med nästan 15 procent av kapitalet och med ytterligare en halv miljard kronor i kassan ska Bayn nu gasa rejält. I första läget aviserar Bayn hela fem nya förvärv och dessutom köper man två fastigheter för 37 miljoner kronor.

Shoppar för 78 miljoner – till att börja med

Köpeskillingen för de förvärvade bolagen uppgår till 78,5 miljoner kronor där 41,2 miljoner kronor är i kontanter och resten via nyemitterade aktier. Företagen som köps är Grahns Konfektyr, Kryddhuset i Ljung, Performance R Us, Nordic Sports Nutrition och Viterna. 

Kursen i den riktade nyemissionen, fastställd genom så kallad accelererad bookbuilding på torsdagskvällen, blev 24:50 kronor per aktie. Kursen innebar en rabatt på nästan 15 procent, räknat utifrån torsdagens stängningskurs på 28:70 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER