Tandborstkungen Noel Abdayem och Humble i miljardaffär – tar bakvägen till börsen

The Humble COBayne-handel

Noel Abdayem, grundare The Humble Co och Simon Petrén, vd Bayn. Foto: TT/Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu skapas en ny svensk koncern inom foodtech på Stockholmsbörsen – och tillväxtplanerna är aggressiva.

Tandläkaren Noel Abdayem har haft en svårslagen entreprenörsresa med sin skapelse Humble.

Affärsidén att sälja “snälla” och miljövänliga tandborstar av bambu fick han 2013. Efter en lite trevande start har både omsättning och resultat formligen exploderat. 

I år kommer omsättningen hamna på 170 miljoner kronor men det som verkligen sticker ut är lönsamheten – rörelsevinsten före avskrivningar blir hela 70 miljoner kronor.

Och nu är Noel Abdayem redo att ta nästa steg med sitt bolag. I en affär som värderar hela Humble till drygt 1 miljard kronor lotsar han bolaget till börsen.

“Från början var planen att notera Humble senare under året men sedan dök den här chansen upp istället”, säger Noel Abdayem.

Slås samman med annan snabbväxare

För Noel Abdayem sätter nämligen inte sitt bolag direkt på börsen utan tar istället bakvägen in i den noterade miljön genom en affär med redan First North-noterade Bayn.

Foodtech-bolaget Bayn har också växt snabbt det senaste året, främst genom förvärv, och deras kändaste varumärken är godis-produkterna Tweek och Pandy. På börsen har aktien utvecklats riktigt starkt och blev förra året en av de stora vinnaren med en uppgång på nästan 1000 procent.

Bolaget leds av en av börsens yngsta VD:ar Simon Petrén, som är 31 år gammal och en av Bayns största ägare, tidigare VD och medgrundare till Pändy Foods. Pändy var det första bolaget som förvärvades av Bayn i februari förra året och där man sedan kommunicerade den nya förvärvsstrategin. 

“Simon och jag känner varandra sedan tidigare, där jag följt den fantastiska resa som Pändy och Bayn har gjort under förra året. Det ska bli oerhört kul att arbeta tillsammans och med gemensamma krafter kommer vi kunna ta bolaget till nya höjder”, säger Noel Abdayem.

Transaktionen är en smula komplicerad men ser förenklat ut så här:

  • Bayn köper samtliga aktier i Humble där Noel Abdayem idag äger 67 procent av aktiekapitalet, riskkapitalbolaget Verdane 22,5 procent och nyckelpersoner resten.
  • Köpet görs med en kombination av Bayn-aktier och kontanter.
  • Bayn betalar 399 miljoner kronor kontant och erlägger också 28,58 miljoner Bayn-aktier till säljarna. Baserat på stängningskursen i Bayn på torsdagen innebär det en total köpeskilling på 1.115 miljoner kronor (i pressmeddelandet kommuniceras köpeskillingen 809 miljoner kronor men då tas inte hänsyn till den kursuppgången som skett i aktien efter det att villkoren spikades)
  • Efter att affären är klar kommer Noel Abdayem vara den enskilt största ägaren i Bayn med knappa 15 procent av aktierna samtidigt som han får ut 210 miljoner kronor i kontanter.

Den industriella logiken med affären är främst att Bayn ska kunna använda sig av det distributionsnät som Noel Abdayem byggt upp genom Humble.

“Idag säljer vi Humbles produkter via 40.000 butiker på 30 marknader globalt. Här räknar vi med att kunna få ut stora delar av de varumärken som Bayn äger idag”, säger Noel Abdayem.

Han kommer att arbeta operativt i det nya bolaget som även fortsättningsvis kommer handlas på First North under namnet Bayn och med nuvarande vd:n Simon Petrén vid rodret.

Den sammanslagna koncernen kommer omsätta runt en halv miljard kronor i dagsläget men planen är att växa aggressivt både organiskt och via förvärv.

“Vårt mål är att bygga en av Europas största spelare inom snabbrörliga konsumentvaror med fokus på hälsa och välmående. Konkret kommer det innebära att vi fortsätter att köpa bolag samtidigt som vi växer organiskt”, säger Noel Abdayem.

Läs mer