Sök

Indivd låter dig vara anonym i butiker (trots att du blir filmad) – plockar in nytt kapital

Indivd

Victor Molén är vd på Indivd. Foto: Pressbild/Istock

Breakit

Breakit

Butiker vill kunna kartlägga hur vi rör oss – men de får inte övervaka oss hur som helst. Techbolaget Indivd har skapat en laglig teknik för att anonymisera våra ansikten – och nu får de in ytterligare 8 miljoner till expansion.

Indivds teknik godkändes förra året av Datainspektionen som metod för att anonymisera människor som rör sig i affärslokaler.

Tekniken testas för närvarande i Best of Brands butikslokaler vid Sicka Sjökvarter utanför Stockholm.

"Det är världens första pilot för laglig anonym insamling av anonymiserade kundinsikter. Syftet är att skapa gruppinsikter för en djupare förståelse av kundernas rörelser och beteenden", säger Victor Molén, vd för Indivd.

Breakit har tidigare rapporterat om tekniken – som är kontroversiell eftersom den anses bidra till ökad övervakning i samhället.

Nu plockar Indivd in mer kapital från en grupp privatinvesterare. Gruppen leds av Martin Roos, tidigare toppchef på telekomjätten Ericsson. 

Även Norrlandsfonden deltar i rundan. 

"Vi arbetar med utveckling i teknikens absoluta framkant och med detta kompletterande riskkapital klarar vi av att påskynda detta arbete. De värdefulla insikterna vi nu är på väg att ta fram kommer att vara nödvändiga för handeln, särskilt i dessa pandemitider då förståelsen för och kunskapen om kunderna har blivit mer avgörande än någonsin", säger Victor Molén.

Läs mer