Square köper en majoritet av Jay-Z:s musiktjänst Tidal

Tidal Square Musik
Square köper en majoritet av Jay-Z:s musiktjänst Tidal

Jack Dorsey, grundare Square och Jay-Z, rapmogul. Foto: TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Kan ett betalbolag äga en musiktjänst? Tydligen.

Tidal, musiktjänsten som rapparen och entreprenören Jay-Z köpte för sex år sedan, är på väg att få en ny huvudägare.

Det är amerikanska Square som på torsdagen meddelar att det ingått avtal om att köpa en "betydande majoritet" av Tidal.

Betalningen sker med en blandning av pengar och Square-aktier. Totalt blir köpeskillingen motsvarande 2,5 miljarder kronor – men det är oklart vad det innebär eftersom parterna inte kommunicerar exakt vilken ägarandel Square får i Tidal.

Square är en betaltjänst som påminner om svenska Izettle och som grundades av Twitters vd Jack Dorsey. Han är även vd på Square.

"Det kokar ner till en enkel idé: Att hitta nya sätt för artister att få stöd till sitt skapande. Nya idéer skapas när olika saker korsas, och vi tror det finns en tilltalande kombination här av musik och ekonomi", säger Jack Dorsey.

Tidals huvudägare Jay-Z, som egentligen heter Shawn Carter, går nu in i Squares styrelse.

"Artister förtjänar bättre verktyg för att hjälpa dem på deras kreativa resa. Jack och jag har haft många samtal om Tidals närmast gränslösa möjligheter", säger Shawn Carter.

I slutet av mars 2015 kunde Breakit först i världen avslöja att Tidal knutit till sig en rad tunga artister, som Madonna, Daft Punk och Kanye West, som partners till musiktjänsten.

Visionen med bolaget var att skapa en tjänst ägd av musikerna själva. Nu blir det dock ett börsnoterat betalbolag som äger majoriteten.

Tidal hette tidigare Aspiro och var börsnoterat på Stockholmsbörsen innan Jay-Z köpte tjänsten. Den förra huvudägaren var den norska mediekoncernen Schibsted.

Läs fler artiklar
LÄS MER