Madonna och Kanye West går till Jay Z:s streamingtjänst Tidal - Spotify-användare får vänta

Spotify Tidal
Madonna och Kanye West går till Jay Z:s streamingtjänst Tidal - Spotify-användare får vänta

FOTO: TT/AP/Evan Agostini/Morry Gash/Dave Allocca

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Madonna, Kanye West och Daft Punk kommer att sluta släppa ny musik på Spotify för att i stället gå över till konkurrenten Tidal, enligt uppgift till Breakit.

This article is also available in English.

Det står sedan tidigare klart att sångerskan Taylor Swift ansluter sig till Tidal - musiktjänsten som rapparen och affärsmannen Jay-Z har köpt.

Den bild som min källa ger är följande:

Inom den närmaste tiden kommer ett tiotal tunga artister, däribland de ovan nämnda, att ansluta sig till Tidal. 

Tidal-användare som vill höra till exempel Kanye Wests senaste skiva kommer att kunna göra det så fort den släpps medan Spotify-användare får vänta i flera månader, enligt min källa.

Förändringen gäller främst ny musik men kan även komma att gälla äldre verk.

Det blir alltså ungefär som med film. Det vill säga: Den som vill ta del av innehållet direkt när det släpps måste betala extra (gå på bio) medan den som kan tänka sig att vänta får en billigare variant (Netflix eller vad man nu tittar på hemma).

Tidal finns redan i ett 30-tal länder och ska lanseras i Sverige på måndagskvällen. Tjänsten erbjuder musikstreaming i högre ljudkvalitet samt musikvideor och kostar 19,99 dollar i månaden eller motsvarande. Det finns ingen annonsfinansierad gratisversion.

Bakom tjänsten står bolaget Aspiro som rapparen och affärsmannen Jay-Z är på väg att köpa ut från Stockholmsbörsen. I samband med uppköpet går också Aspiros andra varumärke Wimp i graven för att förflytta allt fokus mot Tidal.

Att själva uppköpet blir av är redan klart. Det dröjer dock fram till mitten av april innan aktierna formellt lämnas över. Enligt uppgift är Jay-Z personligen inte inblandad i affären än så länge. Det är i stället hans högra hand Desiree Perez som håller i trådarna.

Desiree Perez leder artistagenturen Roc Nation som Jay-Z grundade 2008. Bolaget har i sitt stall bland andra Kanye West som också har producerat låtar åt Jay-Z.

För ett par veckor sedan rapporterade den amerikanska nöjessajten Showbiz 411 om att Jay-Z i februari, dagarna innan den amerikanska Grammy-galan, hade ett möte med Madonna, Kanye West, Daft Punk, Nikki Minaj, Rihanna, Beyonce, Jack White och Coldplay-sångaren Chris Martin.

Syftet med mötet ska ha varit att diskutera hur Tidal skulle kunna utformas till en tjänst som ger mer pengar till artisterna än de streamingtjänster som finns på marknaden i dag.

Det var vid mötet oklart om Jay-Z skulle lyckas köpa Aspiro och hur bolaget i så fall skulle komma att förändras.

För svenska Spotify skulle avhopp från flera så tunga artister innebära en rejäl smäll med sällsynt dålig tajming. Bolaget är på väg att ta in runt en halv miljard kronor i riskkapital och tuffare konkurrens kan påverka värderingen negativt.

Spotify skriver i ett mejl till Breakit på söndagskvällen följande:

"Vi vill erbjuda all världens musik på vår tjänst, men det har varit sporadiska begränsningar på Spotify ända sedan tjänsten skapades. Vi vet av erfarenhet att dessa saker händer, de kommer och går, och vi fortsätter att växa exponentiellt genom att leverera en bra produkt för våra användare och artisterna som de älskar".

Aspiro har avböjt att kommentera uppgifterna i den här artikeln.

LÄS MER: Tuffa förhandlingar mellan Spotify och Universal

LÄS MER: Nu börjar de svenska riskkapitalisterna casha in på Spotify

Läs fler artiklar
LÄS MER