Sök

Stjärninvesteraren Louise Samet om fintechbranschen: “Har ofta varit enda kvinnan i rummet”

fintech

Louise Samet.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Louise Samet, ängelinvesterare och investeringsexpert i tankesmedajan Ownershift, är inte förvånad över hur skevt ägandet ser ut inom fintech.
Hon får ofta samtal från grundare och investerare som behöver få in en kvinna i styrelsen.
"Det finns alltid möjlighet att ge ägande, det är en förhandlingsfråga", säger hon.

I en unik kartläggning har Breakit sammanställt 1038 ägare i Sveriges 25 hetaste fintechbolag. 

Granskningen visar att kvinnor endast äger 0,8 procent av bolagens totala värde på 106 miljarder kronor. 

Louise Samet är investeringsexpert i tankesmedjan Ownershift. Hon har också en bakgrund som tidig anställd på Klarna och på London-baserade vc-bolaget Blossom Capital. Idag gör hon ängelinvesteringar och är rådgivare åt startups. 

“Jag vill vara lite försiktig med att dra för många slutsatser eftersom det är ett begränsat urval av bolag, men det här stämmer väl överens med den bilden jag har som investerare i och rådgivare till tidiga bolag”, säger hon.

Kvinnor äger mindre än 1 procent 

Av summan på 106 miljarder äger kvinnor 847 miljoner kronor medan männens ägande står för 31 miljarder kronor. Resterande del ägs av olika riskkapitalbolag, där män i regel också sitter på makten, och andra aktörer som banker och pensionsfonder.

Här kan du läsa mer om Breakits kartläggning och hur vi gick tillväga

Att ägandet är så skevt fördelat beror enligt Louise Samet mycket på normer och stereotyper, något som Ownershifts visat i sin rapport Varför äger kvinnor och män inte lika mycket än?

“Vi har tagit fram en rapport som kollar på forskning kring just varför kvinnor och män inte äger lika mycket i samhället generellt. En viktig förklaring som vi kom fram till är att det styrs av normer och stereotyper. Den som avviker från normen blir socialt bestraffad och historiskt har det inte varit normativt kvinnligt att sträva efter makt och pengar, eller att jobba med det”, säger hon. 

Du har själv jobbat i fintech, känner du igen det här?

“Det stämmer ganska väl överens med det jag har sett som tidigare anställd på fintechbolag, vilket blir lite skevt eftersom kvinnor ofta sitter på både beslut och pengar som rör konsumtion. Genom hela min karriär egentligen har jag ofta varit den enda, eller yngsta, kvinnan i rummet, mycket beroende på att det inte har varit normativt kvinnligt att sträva efter makt eller pengar”, säger hon.

Måste jobba på allt – på en gång

Normer och stereotyper är alltså något som påverkar ägande mycket, men kvinnor måste även få möjlighet att agera efter sin faktiska förmåga, enligt Louise Samet. Dessutom krävs tillgång till sociala nätverk och förebilder och lika lön för lika arbete.

“Vi måste jobba på allting samtidigt. Ett sätt att jobba för att lösa det är social belöning. Att vi alla som är i kontakt lyfter upp varandra när någon bryter normer och stereotyper. Jag tror att det skiftet håller på att ske, men vi måste vara medvetna om det här och stötta varandra till att våga prova våra vingar och ta risk, även som kvinnor”, säger Louise Samet. 

För att få ägarandelar i ett bolag måste man för det mesta, om man inte grundat bolaget, köpa in sig. Ofta innebär det en investering i ett högriskbolag som man redan får en låg lön från. 

“Man måste vara väldigt riskbenägen för att fatta sådana belsut. Om vi då redan har ett lönegap och mindre ekonomisk kunskap bland kvinnor så påverkar det besluten. Det är många bäckar små under livet som gör att kvinnor hamnar efter. Enligt min erfarenhet är det också ofta jättesvårt att ens förstå optionsprogrammen”, säger Louise Samet. 

Varför är det viktigt vilka som äger fintech-Sverige?

“Om några år kommer allt att vara fintech i princip, jag skulle inte bli förvånad om man om några år säger att ‘min affärsmodell är fintech’. Det blir lättare och lättare för alla bolag att utöver vanliga verksamheten även erbjuda finansiella tjänster”. 

“De flesta bolag kommer ha sina egna fintech-led i framtiden. Det är en så stor del av vår vardagliga beslut, det tangerar allt annat eftersom vår ekonomi är byggd på pengar”. 

Många vill ha hjälp

Louise Samet berättar att hon ofta blir kontaktad av grundare och investerare som vill ha in kvinnliga styrelseledamöter.

“Ofta är det för att det redan sitter fem män i styrelsen. Det är ägare och riskkapitalbolag som ofta representeras av en man”.

De har helt enkelt inte haft några lämpliga kvinnor i sina egna nätverk. När kvinnor väl kommit in i styrelsen uppstår nästa problem. Ska de få ägarandelar och hur mycket?

“Det finns alltid möjlighet att ge ägande, det är en förhandlingsfråga. Ofta behöver den som kommer in fundera på vad som är mest värt: Att ha en plats vid rodret, eller att bli väl kompenserad för det. Det är lite av en rävsax”. 

Läs mer