Här är mitt avskedsbrev till Breakits aktieägare – ord för ord

Splay Breakit Lundells vecka
Här är mitt avskedsbrev till Breakits aktieägare – ord för ord

Stefan Lundell, medgrundare Breakit. Foto: Jonas Borg

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

I morse blev det offentligt att Vigor Sörman petar Stefan Lundell från ordförandeposten i Breakit. Nu ger Breakit-grundaren sin version om vad som verkligen hände (det var ingen jättedramatik).

Jag är, som ni kanske märkt, en varm anhängare av transparens och synergier. Eller enklare uttryckt öppenhet och chansen att slippa undan dubbeljobb.

I den andan väljer jag denna vecka att publicera hela mitt brev till aktieägarna där jag berättar att Vigor Sörman ersätter mig som ordförande i Breakit. Håll till godo!:

Ärade aktieägare!
Den 16 december 2014 greppade jag ordförandeklubban i Breakit, eller Lundell & Aronsson Media AB som då var bolagets formella namn.

Att påstå att det då låg någon djupare analys eller kompetensutvärdering bakom det beslutet vore en lögn.

Nej, att utse mig till styrelseordförande i Breakit var som i många andra nystartade verksamheter en ren administrativ åtgärd. 

Idag är läget ett annat. Breakit har gått från ingenting till en bit över 20 miljoner kronor i omsättning och vi är lönsamma på sista raden.

Den viktigaste förklaringen till denna starka utveckling, hävdar jag, är att Breakit som bolag professionaliserats i nästan alla delar.

Företaget leds idag av en Mediesveriges vassaste ledare, vår allas Camilla Bergman (observera nytt efternamn sedan årsskiftet!). Redaktionen rattas sedan flera år tillbaka av det unga (nåja) stjärnskottet Jon Mauno Pettersson.

Och vår eventavdelning har Olivia Lindström lyft till en helt annan nivå jämfört med när jag och min medgrundare Olle Aronsson lekte eventarrangörer i Breakits begynnelse.

Jag skulle såklart kunna räkna upp varenda en av våra briljanta medarbetare som exempel på hur Breakit utvecklats i professionell riktning.

Men på en viktig position finns det fortfarande uppenbara brister. Jag syftar naturligtvis på att jag själv, mot alla odds, sitter kvar som styrelseordförande efter dryga sex år på posten.

Här har Breakit som bolag uppenbarligen inte växt in i kostymen. För även om vi redan nu kommit en bra bit på väg så är våra ambitioner med Breakit betydligt högre än så. I det läget funkar det såklart inte att ha mig på ordförandeposten.

Vi ska bygga Breakit till ett stort bolag och då behöver vi sporra vd och de andra medarbetarna med en riktigt professionell styrelse.

Det första, viktiga steget i den riktningen tar vi idag genom att kalla till en extra bolagsstämma där jag kommer att avgå som styrelseordförande.

Om det till äventyrs finns någon i ägarledet som undrar så avser jag att arbeta vidare operativt i oförminskad takt som reporter (jag har världens roligaste jobb och kommer inte lämna det frivilligt, bara så ni vet!).

Till ersättare på ordförandeposten kommer föreslås en riktig entreprenörsstjärna – Vigor Sörman.

Det finns en rad orsaker till att Vigor Sörman känns som något av en drömkandidat till denna position men jag skulle vilja lyfta fram en specifik. 

Vigor Sörman har själv som entreprenör byggt upp ett digitalt mediebolag (Splay One) till hundratals miljoner i omsättning.

Han har med andra ord redan gjort den resan som vi på Breakit vill göra.

Detta i kombination med att Vigor Sörman är en på alla sätt professionell och dessutom extremt trevlig person gör att jag kommer rösta ja till att han blir Breakits nästa styrelseordförande. Hoppas du gör det samma!

Allt gott!

/Stefan Lundell

Trevlig helg!

Ps. Älskar du precis som mig affärsskvaller och rykten? Då måste du verkligen haka på premiären av vårt nya event Off the record live! Här kommer vi grilla några av Sveriges smartaste investerare och dessutom presentera listan på Sveriges 30 hetaste doldisbolag. Anmäl dig här nu!

Läs fler artiklar
LÄS MER