Trump erkänner att ny administration ska tillträda

Facebook Twitter Sociala medier
Trump erkänner att ny administration ska tillträda

Finwire / Breakit

Erkänner Bidens valvinst.

USA:s president Donald Trump har för första gången erkänt Joe Bidens valvinst och sagt att den nya administrationen kommer att installeras den 20 januari.

Trump gav beskedet i en Twitter-video på torsdagen där han inte nämnde Biden utan bara ”nya administrationen”. Tidigare har Trump sagt att han aldrig skulle erkänna valvinsten. Nu sade han sig vara fokuserad på att det blir en ”smidig, ordnad och sömlös övergång av makt”.

Trumps erkännande av Bidens vinst kommer dagen efter att USA:s kongressbyggnad, Kapitolium, stormats av hans anhängare för att stoppa certifieringen av Biden som ny president. I det stora tumultet som uppstod så har fem personer dött, inklusive en polis enligt senaste uppgifter. Trump utpekas som skyldig för upploppet då han eldade på sina anhängare att gå till Kapitolium med sina protester. Nu tar han avstånd från dessa.

I klippet säger Trump att de som agerat våldsamt inte representerar landet och att de som bröt mot lagen kommer att betala.

En rådgivare inom Vita huset har sagt att Trump spelade in videon då hans regering hotas av avhopp och han själv av ett potentiellt riksrättsåtal, rapporterar CNN. Flera politiker har efter Kapitolium-händelsen talat om att avsätta Trump i förtid.

Stängdes av på sociala medier

Videon var Trumps comeback på Twitter efter att han varit avstängd av den sociala plattformen. Twitter stängde honom ute från hans eget konto och krävde att han skulle radera tre tweets som ansågs uppviglande.

Facebook har stängt ner Trumps konto fram tills att Biden tar över och även Snapchat, Instagram och Youtube har begränsat presidentens tillgång till hans konton.

Läs fler artiklar
LÄS MER