Twitter och Facebook fryser Trumps konton – flera personer döda i kaos i Washington

Facebook Twitter
Twitter och Facebook fryser Trumps konton – flera personer döda i kaos i Washington

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Fyra personer har dödats i kaoset i Washington.
Flera sociala medier fryser presidentens konton.

I samband med att den amerikanska kongressen skulle verifiera Joe Bidens vinst i presidentvalet utbröt kaos i Washington DC. 

Den sittande presidenten Donald Trump höll ett stormöte utanför Vita Huset och uppmanade där sina anhängare att tåga mot kongressbyggnaden. Trump menar att det förekommit valfusk och att han är den riktiga vinnaren av valet. Demonstranterna stormade och lyckades ta sig in i byggnaden. Ledamöterna tvingades fly. 

Först efter ett par timmar lyckades polisen med hjälp av Nationalgardet få kontroll över situationen – då hade fyra personer mist livet.

Trump stängs av från Twitter

Donald Trump uppmanade via Twitter sina anhängare att inte låta "motståndarna" ta över makten. Senare la han också ut en film där han bad alla som protesterar att gå hem, men också att han älskar dem och att de är speciella.

Twitter fick till slut nog efter tre tweets från presidenten där han bland annat skrev att det här är sånt som händer när man stjäl ett val. Inlägget doldes och Trumps stängdes ute från sitt eget konto i tolv timmar. Twitter säger att presidenten måste ta bort inläggen för att han ska få tillbaka kontrollen över sitt konto. Även Facebook, Youtube, Snapchat och Instagram har tagit bort inlägg från presidenten och låst honom ute från hans konto.

Under natten har kongressen återupptagit processen med att bekräfta Biden som ny president. Detta är i skrivande stund ännu pågående.

Det kommer också uppgifter om att det pågår diskussioner om att avsätta Donald Trump som president, bara två veckor innan Joe Biden ska ta över.

För att det ska ske krävs att en majoritet av Trumps egen regering röstar för det och att vice president Mike Pence går till kongressen och säger att presidenten inte kan göra sitt jobb.

Läs fler artiklar
LÄS MER