Sök

Techeliten flyr Stockholm – till hennes Stay by House Be i Åre

House BeBostad

Ulrika Viklund. Foto: press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

“Nästan som att man prenumererar på en livstilstjänst”, säger Ulrika Viklund, vd för House Be.

För några år sedan grundades startuphubben House Be i Åre, med målsättningen att stötta och skapa en samlingsplats för entreprenörer. Bakom konceptet, som lockar runt 200 bolag, står bland annat vd:n Ulrika Viklund som har en bakgrund som vd på Magine. 

Nu börjar House Be att satsa på co-living och lanserar ett nytt boendekoncept i Åre – Stay by House Be. 

Ulrika Viklund berättar att efterfrågan från människor som vill flytta till och arbeta i Åre ökat ännu mer under corona. Att hitta boende är dock inte alltid det lättaste och Ulrika Viklund blev bland annat kontaktad av vänner som jobbade på Spotify som frågade efter tips. 

”Vi har försökt göra allt vi kan för att förmedla bostäder och skapa lägenhetspooler, men det har varit ett rekordår i inflyttning till Åre så det har varit svårt”. 

I samband med det fick de höra talas om en lokal som kommunen använde som kontor, med många tomma rum. Kommunen lät House Be ta över kontraktet med stöd av fastighetsägaren Diös och det la grunden för Stay by House Be, en co-livinglösning med 14 rum som rymmer 2 personer i vardera rum.

Lockar techbolagen 

Satsningen öppnade i början av december och hittills är åtta rum upptagna, tanken är att hålla ned antalet just nu på grund av corona. 45 personer står redan på väntelistan – och det är techbolagens anställda som knackar på dörren. 

”Det är framförallt från de stora svenska techbolagen som stängt ned sina huvudkontor och i princip uppmanat medarbetarna att sitta hemma. Det här är höginkomsttagare som är vana att resa mycket och ha äventyr i vardagen och så plötsligt sitter de instängda i sina lägenheter i Stockholm”, säger Ulrika Viklund. 

Tanken är att hyresgästerna ska bo max fyra månader och ha möjlighet att söka eget boende i Åre under den perioden. Årekompaniet ligger i samma byggnad med närhet till exempelvis restaurang, gym och såklart coworkingen på House Be. Ulrika Viklund beskriver det som en växande trend att sampaketera arbetsplats med boende, med inslag av exempelvis frukost, och liknar det med att “prenumerera på en livstilstjänst”.

”Vi försöker såklart pussla ihop personerna också så att det funkar bra. Senast i helgen tog de sina topptursskidor och gick upp och käkade på en grillplats i backen. Då får de det sammanhang vi vet de behöver för att stanna kvar”. 

Målet är att skapa förutsättningar för att få fler personer och företag att etablera sig i Åre, och så småningom även i de andra städerna House Be finns i, vilket är Umeå, Sundsvall, Östersund och Härnösand. 

“Blir bara bättre och bättre”

Ulrika Viklund konstaterar att co-working, i likhet med många andra branscher, haft en skakig vår och sommar. Verksamheterna i Umeå och Sundsvall har haft det tuffare än den i Åre, men nu ser hon en positiv trend där antalet totala medlemmar är högre än någonsin. 

Det ingår flera bolag i koncernen där Northworx utgör moderbolaget. House Be i Åre omsatte exempelvis 3,8 miljoner kronor med ett litet plusresultat under förra året, medan systerbolagens omsättning var lägre. 

“Lönsamheten och kassakonverteringen i Åre är fin och blir bara bättre och bättre. På koncernnivå är vi fortfarande ett bolag som inte gör plus då vi också etablerar nya orter”. 

Näst ut på tur är Övik. 

Läs mer