Musikindustrins 100 tungviktare – här är techsvenskarna på listan

Breakit - Musikindustrins 100 tungviktare – här är techsvenskarna på listan

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Daniel Ek är numera en av musikvärldens tio tyngsta aktörer.

Varje år rangordnar musiksajten Billboard de 100 mäktigaste personerna i musikvärlden. På den prestigefyllda listan, som kallas ”Power 100”, återfinns som väntat en rad skivbolagsbossar – men också svenska digitala entreprenörer.

På förstaplats landade skivbolagsjätten Universal Musics vd Lucian Grainge, tätt följd av Michael Rapino som är vd på konsertarrangören Live Nation. På tredjeplats hamnade Jimmy Iovine och gänget bakom Apple Music.

Spotify-grundaren Daniel Ek är den svensk som lyckades hamna högst upp på branschlistan. I år hamnade han på en tionde plats, vilket kan jämföras med fjolårets plats 20.

Förutom väntade Daniel Ek återfinns även svenske Willard Ahdritz på en 69:e plats. Ahdritz har grundat musikbolaget Kobalt, som via transparens och digital teknik arbetar för att rättighetsinnehavare ska kunna följa exakt var och när deras musik spelas. Bolagets dotterbolag Arma skrev bland annat ett avtal med Youtube i fjol.

Läs mer om bolaget här.

På plats 79 återfinns Soundcloud-grundaren Alexander Ljung, som den senaste tiden förvisso haft vissa ekonomiska svårigheter, men samtidigt lyckats landa ett par livsviktiga rättighetsavtal. Förra året fanns han inte med på listan.

Du hittar hela listan på Billboard.

Läs fler artiklar
LÄS MER