Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ögonvittnet: Elon Musk är i Sverige – åkte raka vägen till ett slott

Stjärnentreprenören Elon Musk har landat i Sverige.
”Vi följde efter bilen på riksvägen."

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

I fredags kom ryktet. Elon Musk – mannen bakom Tesla och SpaceX – är på väg till Sverige. Enligt sajten Warp news, som tagit del av hans ”flight plan”, skulle han ha kommit redan igår, fredag. Men någon Elon Musk kom aldrig.

Men nu är han här, enligt ögonvittnen som ikväll samlades på Skavsta flygplats på lördagskvällen för att ta emot Elon Musks privata flygplan när det landade.

En av personerna som var på plats för att välkomna Elon Musk var bitcoin-profilen Christian Ander. 

”Jag har ett digitalt samlarkort, Marblecard, på honom som jag har utskrivet som jag ville ha signatur på. Det, och så ville jag välkomna honom till Sverige. Jag kör ju även en Tesla med en bitcoin-skylt på, så jag tänkte att han skulle tycka det var lite roligt.”

Han berättar att det var tjugotal personer på plats för att se Elon Musk landa, en blandning av Tesla-fantaster och lokalbefolkning. 

”Vi stod på en observationskulle när vi såg hans plan komma in och landa. Sen åkte vi till cargo, där de kliver av. Så då såg vi honom kliva av planet och in i en vit Tesla Model X med tonade rutor.”

Han uppger att han är ”99 procent” säker på att det var Elon Musk, men att de stod på distans.

Tesla bekräftade senare att Elon Musk är i landet, enligt nyhetsbyrån TT.

Åkte raka vägen till en fest

Det har spekulerats kring varför Elon Musk är i Sverige. Hans tidigare kollega Peter Carlsson bygger som bekant batterifabriken Northvolt här, samtidigt som hans gamla kollega och vän Ken Howery – som Elon Musk grundade Paypal tillsammans med – är ambassadör i Sverige.

Ingen vet ännu säkert vad orsaken till Sverige-resan är, och enligt Tesla rör det sig om "privata ärenden". Men just Ken Howery ska ha fyllt 45 år tidigare i veckan, den 4 november. Och bilen som Elon Musk ska ha färdats i åkte raka vägen till en tillställning på Stora Sundby slott.

En Tesla-entusiast som följde efter Elon Musks bil hela vägen från Skavsta är Flightradar-grundaren Mikael Robertsson.

”Vi följde efter bilen på riksvägen som går från Katrineholm. Sen svängde Teslan in höger och in på en mindre väg, och då såg vi slottet som var upplyst på ett jättefint sätt i jättefina färger. Där utanför stod två hyrbussar och taxibilar åkte in och ut hela tiden. Där inne blixtrade det, som om det var disco eller att bilder togs. Det såg ut att vara en ordentlig tillställning.”

Mikael Robertsson, vars sajt jobbar med att följa flygplans rörelser, säger att han är 100 procent säker på att det var Elon Musks privata flygplan som landade på Skavsta ikväll. Han själv såg däremot inte Elon Musk ansikte i kvällsmörkret.

Även Christian Ander följde efter Elon Musks bil en bit, men var sedan tvungen att vända hem till sin gravida fru i Stockholm.

Enligt en representant för Northvolt har Elon Musk inget inbokat möte med företaget eller Peter Carlsson den här gången.

Läs mer