Trump har godkänt Tiktok-affären

Walmart Oracle Sociala medier
Trump har godkänt Tiktok-affären

Finwire / Breakit

Oracle och Walmart tar stora minoritetsposter.

Det amerikans-kinesiska bråket om jätte-appen Tiktok kan vara på väg att närma sig ett slut. Den amerikanske presidenten Donald Trump har godkänt en affär där Oracle blir molnleverantör och minoritetsägare i Tiktok, och den amerikanske detaljhandelsjätten köper 7,5 procent av appen. Walmart kommer också att inleda ett kommersiellt samarbete med Tiktok och bolagets vd Doug McMillon tar plats i TIktoks styrelse.

"Jag har gett affären min välsignelse. Om de får till den är det fantastiskt bra, om inte så är det också okej" sa Donald Trump i helgen.

Affären har varit på allas läppar de senaste månaderna efter att Trump bannlyst Tiktok i USA. Den amerikanske presidenten menar att Tiktoks kinesiska ägarbolag Bytedance inte kan garantera säkerheten kring all den data som finns på plattformen.

För att appen skulle få finnas kvar i USA krävde Trump att de kinesiska ägarna Bytedance släppte kontrollen över bolaget.

Det satte i gång spekulationerna och både Google och Microsoft (och Triller, backade av svenske Ash Pournori) sägs ha varit intressserade av att köpa Tiktok som har 100 miljoner användare i USA.

Bytedance ägs till stor del av amerikanska riskkapitalister

Både Oracle och Walmart får alltså i den här affären betydande minoritetsandelar av Tiktok.  Men i och med att Bytedance ägs till 40 procent av amerikanska riskkapitalister, går det tekniskt att hävda att Tiktok övergår till att bli ett amerikanskt bolag, skriver CNBC.

Tiktok har sagt att det nu tänker gå på offensiven och skapa 25 000 nya jobb i USA. Enligt Trump kommer nya Tiktok att förmodligen registreras i Texas.

För att affären ska gå igenom måste den också godkännas av Kina.
 

Läs fler artiklar
LÄS MER