Triller vill köpa konkurrenten Tiktok – som dementerar budryktet

Tiktok Triller
Triller vill köpa konkurrenten Tiktok – som dementerar budryktet

Ash Pournouri Foto: Press / TT

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Triller säger sig vilja köpa Tiktok – men Tiktok dementerar.

I takt med att allt fler länder och företag valt att förbjuda den populära korta klipp-appen Tiktok har marknaden öppnat upp sig för konkurrenter. En av aktörerna som sett ett rejält uppsving är utmanaren Triller, som har kända artister som exempelvis Snopp Dogg samt den svenske techprofilen Ash Pournouri som delägare.

Forbes har rapporterat att appen toppat nedladdningslistorna i 85 länder, bland annat USA.

”Senast jag kollade växte vi med 3 miljoner användare om dagen globalt”, sade Ash Pournouri till Breakit nyligen.

Orsaken till scenförändringen i just USA beror på att presidenten Donald Trump bestämt sig för att förbjuda Tiktok i USA så länge bolaget har kinesiska ägare. Trump menar att företaget – som ägs av kinesiska Bytedance – inte kan garantera säkerheten för de amerikanska medborgarnas data.

Tiktoks verksamhet får däremot fortsätta om nya ägare som inte är kinesiska tar över – vilket har lett till att jättar som Microsoft, Oracle, Netflix och Twitter uppgetts vilja köpa appen.

Triller vill köpa Tiktok

Nu rapporterar Bloomberg att den betydligt mindre utmanaren Triller vill ge sig in i budstriden. Enligt Bloomberg ska Triller tillsammans med det London-baserade investmentbolaget Centricus planera ett bud på totalt 20 miljarder dollar. 

Tiktok har däremot dementerat att de skulle ha fått något bud från sin rival. Enligt Reuters ska en representant för företaget ha sagt att de inte har blivit kontaktade, vilket väcker frågor kring huruvida det faktiskt rör sig om ett riktigt bud eller om det endast är ett PR-trick.

Enligt Bloomberg ska en representant från Tiktok också ha dementerat uppgifter och – möjligtvis lite hånfullt – frågat sig: ”Vad är Triller?”. Affären ska samtidigt ha beskrivits som ”orimlig”.

Triller står samtidigt fast vid att de har lagt ett bud direkt till ägaren Bytedance.

”Vi förhandlar endast med ordföranden",  säger Trillers ordförande Bobby Sarnevesht till The Verge.

"Antingen så finns det folk på lägre nivå inom bolaget som inte vet vad som händer på toppnivån, eller så har de en egen agenda och är inte glada över att vårt bud kommer."

Även Bytedance ska dock ha dementerat ett bud från konkurrenten Triller, skriver The Verge.

Läs även vår exklusiva intervju med tech- och musikprofilen Ash Pournouri. Han var tidigare stjärnskottet Tim ”Avicii” Berglings manager och högra hand, men sadlade senare om till techinvesterare. Han har bland anat startat techkonferensen Brilliant Minds tillsammans med Daniel Ek samt är involverad i riskkapitalbolaget Antler.

Läs fler artiklar
LÄS MER