Sök

Regeringen kapar prognosen för coronastöd: "Positiva nyheter"

Corona

Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Krisåtgärderna blir billigare än väntat.

När corona-krisen svepte in över Sverige tidigt på våren infördes flera stöd för att företag skulle kunna hålla sig flytande.

Korttidsarbete, omställningsstöd och hyresstöd skulle få företag med en fungerande affär att överleva krisen. Allt om stöden kan du läsa här.

Från början beräknades åtgärderna kosta statskassan 139 miljarder kronor där den allra största delen låg på korttidsarbete. Men det har visat sig att efterfrågan på stödet har varit lägre än vad regeringen har trott.

Nu kapar man prognoserna för vad det kommer att kosta rejält.

Sänker prognoserna rejält

Prognosen för hyresstöd sänks från 5 miljarder till 2 miljarder och prognosen för omställningsstödet sänks från 39 miljarder till 7 miljarder kronor. Bakgrunden är att färre företag än vad man har trott hade ett sånt stort försäljningstapp som krävdes för att man ska ha rätt till stödet.

Sedan tidigare har Tillväxtverket sänkt prognosen för kostnaden för korttidsarbete, eller korttidspermittering som det också har kallats, från 95 miljarder till 43 miljarder kronor. Den prognosen skriver nu regeringen också under på.

"Efterfrågan på korttidspermitteringar har varit stor och det är positiva nyheter att behovet nu visar sig vara mindre än vi befarade i maj", skriver finansminister Magdalena Andersson i en kommentar till nyhetsbyrån TT.

"Vi ser att söktrycket nu minskat och att många anställda nu har börjat återgå till normal arbetstid."

Totalt skrivs prognoserna ner med 87 miljarder kronor.

Läs mer