Försäljningslyft för Speqta i andra kvartalet

Optimizer Invest Speqta
Försäljningslyft för Speqta i andra kvartalet

Henrik Persson Ekdahl och Fredrik Lindroos. Foto: Pressbilder

Finwire / Breakit

Starkt kvartal.

Mediehuset Speqta, med Henrik Persson Ekdahls Optimizer Invest som storägare, har under de senaste åren ställt om från att vara en receptsajt till att börja bygga ett litet imperium som ska driva köp på nätet. För mer om deras planer läs vår långa intervju med vd Fredrik Lindros här.

Nu redovisar Speqta en högre omsättning och rörelsevinst under det andra kvartalet jämfört med samma period året innan.

"Vi har snabbt kunnat dra ner marknadsföringskostnaderna och behålla en bra lönsamhet trots att lånebranschen haft svårigheter", säger Fredrik Lindros i ett pressmeddelande.

"Under pandemin har det tydligt visat sig vara en styrka att vara en låneförmedlare med jämförelsesajter eftersom vi inte bär några kreditrisker".

Några hårda siffror från rapporten

## Omsättningen steg 67,6 procent till 42,9 miljoner kronor (25,6). Ökningen relaterar främst till köpet av Finlands största låneförmedlare online, Rahalaitos.

## Ebitda-resultat blev 23,6 miljoner kronor (5,2), med en ebitda-marginal på 55,0 procent (20,3).

## Ebitda-resultatet, justerat, uppgick till 5,6 miljoner kronor (5,6), med en justerad ebitda-marginal på 13,1 procent (21,9).

## Rörelseresultatet blev 15,8 miljoner kronor (1,4), med en rörelsemarginal på 36,8 procent (5,5).

## Resultatet efter skatt blev 13,5 miljoner kronor (0,1), en ökning med 13 400,0 procent mot föregående år.

"Vi ser också ljust på utvecklingen för vertikalen Personal Finance och Rahalaitos starka position på marknaden. Personal Finance, som står för majoriteten av det tillfälliga tappet, bedömer vi kommer att återgå till normala nivåer i takt med att effekterna av pandemin ebbar ut. Under juli och början av augusti har vi sett att efterfrågan på jämförelsesajter ökar igen och att marknaden stabiliseras", säger Lindros vidare om framtidsutsikterna.

Speqta hette tidigare Mytaste.

Läs fler artiklar
LÄS MER