Sök

Amazon-cheferna var missnöjda – fick skriva om Mikael Dambergs citat

Amazonehandel

Mikael Damberg och Jeff Bezos. Foto: TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Techjätten fick ändra på dåvarande näringsministern Mikael Dambergs formuleringar i ett gemensamt pressutskick.

När Amazon under våren 2017 skulle gå ut med ett pressmeddelande om lanseringen av sina datahallar lät dåvarande näringsministern Mikael Dambergs stab bolaget ändra i ministerns citat i pressmeddelandet, skriver Aftonbladet. 

I det ursprungliga citatet talade Mikael Damberg om vikten av ett nytt Nordeuropeiskt datacenter. Det ändrade Amazon till att han gläds åt “Amazons investering”. Samtidigt ströks en mening om att ministern hoppades att etableringen skulle leda till fler jobb och framväxandet av fler företag. 

"Excellent stöd"

Att Amazon var nöjda med samarbetet stod klart i ett senare mejl som Aftonbladet tagit del av från bolagets lobbychef:

“Jag kan inte med ord uttrycka hur tacksamma vi är för det excellenta stöd som uttrycktes av departementet, ministern (Mikael Damberg), business Sweden och alla andra”. 

I ett mejl till tidningen skriver Mikael Dambergs pressekreterare:

”Amazon lade troligen till delar i citatet utifrån vad de hört från statsrådet säga i möten med dem. Sveriges regering har en ambitiös digitaliseringspolitik.”

Aftonbladets granskning har också visat att de förhoppningar om nya jobb som Facebooks, Googles och Amazons datacenter ska ge hittills långt ifrån har infriats.

Läs mer