Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Facebook fick 140 miljoner av svenska staten – ledde till 56 jobb

Facebook planerar att bygga en tredje serverhall i Luleå. Foto: TT

Regeringen har vädjat till de stora techjättarna att etablera sig i Sverige och öst pengar över bolagen. Samtidigt har effekterna i form av nya arbetstillfällen uteblivit, visar en granskning från Aftonbladet.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Sommaren 2017 skickade ministrarna Isabella Lövin, Mikael Damberg och Ibrahim Baylan ett brev till Google, Facebook och Amazon. Målet var att få techjättarna att etablera sig i Sverige, det skriver Aftonbladet i en granskning. Brevet avslutades med meningen: "Vi är redo för business och står till er tjänst”.

Tre år senare är Amazon på väg in med sin e-handel och bygger samtidigt tre stora serverhallar i Mälardalen. Facebook har byggt serverhallar i Luleå och Google kommer inom kort att bygga hallar i Avesta. 

Fick 2,5 miljoner per anställd

Samtidigt har Facebook fått ett etableringsstöd på 140 miljoner kronor från staten och elskatten har sänkts med 97 procent för serverhallarna. 

Business Sweden har i en rapport räknat ut att etableringarna ska skapa 30.000 nya jobb.

Enligt Aftonbladets granskning har dock de förväntade nya jobben hittills uteblivit. På Facebooks datacenter jobbar idag 56 personer, vilket innebär att techjätten, med ett börsvärde på över 600 miljarder dollar, fått 2,5 miljoner i statligt stöd per anställd.

Som Breakit tidigare kunnat visa betalar techjättarna även försvinnande lite skatt i Sverige. 

Läs mer