Sök

Tracklib hjälper stjärnorna att skapa hits – tar in över 40 miljoner kronor

TracklibMusik

Mary J. Blige och Pär Almqvist. Foto:Amy Harris/Invision/AP/TT/Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Svenska musik-startupen stänger kapitalrunda.

Tracklib har skapat en lösning som ger musikskapare tillgång till lagliga samplingar av originalmusik. Bolagets grundare Pär Almqvist har tidigare beskrivit problemet de löser som ”ett av de mest komplicerade i musikvärlden”.

Enligt Tracklib innehåller runt 20-25 procent av alla låtar på Billboard-listan delar från gammal musik, så kallade samplingar, vilket gör det kostsamt att ge ut musik. Det är det här problemet som Tracklib löser genom att erbjuda kreatörer möjlighet att använda musiken lagligt.

Tracklibs bibliotek har bland annat använts av musikstjärnor som Lil Wayne, DJ Khaled och Mary J. Blige.

Nu fyller Tracklib på kassan med 4,5 miljoner dollar, motsvarade 42 miljoner kronor, från svenska och internationella investerare. Investerar gör bland annat Tommy Forsell, som grundat Sensegraphics, och Karl-Henrik Sundström som har en bakgrund som vd för skogsjätten Stora Enso samt som finanschef på Ericsson. Sony Innovation Fund och Spinnin Records-grundaren Eelko van Kooten deltar också i kapitalrundan.

Pengarna ska användas för att driva tillväxt och utöka Tracklibs musikkatalog och användarbas.

"Lika spännande som utmattande" 

Musikproducenter har tidigare kunnat köpa enskilda spår, men nu har bolaget svängt över till en prenumerationsmodell.

Pär Almqvist är grundare och vd på Tracklib, 

“Att ha kunnat stänga denna fantastiska runda, samtidigt som vi har byggt om hela tjänsten från grunden och gjort en nylansering – utan att ha kunnat sitta i samma rum på flera månader –  känns helt fantastiskt och har varit lika spännande och utmattande som man kan tänka sig under en så tumultartad tid i världen", säger Pär Almqvist.

Tracklib grundades 2018 med bas i Stockholm. I dag rymmer biblioteket över 100.000 låtar inom tidsspannet 1928 till 2020. Under förra året klev Spotify-veteranerna Petra Hansson och Niklas Ivarsson in i bolagets Advisory Board. Tracklib Holdings omsatte närmare 3 miljoner kronor med ett minusresultat på 11 miljoner kronor för 2018.

Läs mer