Sök

Svensk Handel hyllar omsättningsstödet – men vill se snabbare åtgärder

Svensk HandelCoronaviruset

Karin Johansson, vd Svensk Handel. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Välkomnar stödet men kräver starkare åtgärder redan nu.

Under torsdagen gick regeringen och samarbetspartierna ut med nya åtgärder för att stödja företagen. Det handlar om ett omsättningsstöd som beräknas uppgå till runt 39 miljarder kronor med syfte att täcka upp företagens förlorade inkomster.

För den pressade handeln utgör hyrorna stora kostnadsposter och branschorganisationen Svensk Handel har återkommande krävt lättnader.

Nu välkomnar de åtgärderna, som ska täcka exempelvis hyrorna.

”Försäljningen i många butiker har störtdykt och behovet av tillfälliga kostnadslättnader är helt nödvändigt, ytterst handlar det om att rädda företag och jobb i handeln, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Kritiskt till att stödet kommer så sent

Hon säger vidare att det är helt omöjligt för företag som tappat närmare 80 procent av omsättningen att betala full hyra.

”Hittills har regeringens hyresstöd inte nått ut till drabbade butiker i tillräcklig utsträckning, förhoppningsvis sker det genom direktstödet. Vi kan konstatera att behovet av hyreslättnader är akut på många håll”, säger Karin Johansson.

Svensk Handel är samtidigt kritisk till att stödet inte beräknas kicka in förrän i början av juli. De pushar därför för att de tidigare presenterade åtgärderna stärks fram tills dess för att undvika fler konkurser.

Här kan du läsa mer om omsättningsstöd till företag och vad som gäller (premium).

Läs mer