Sök

Regeringen satsar miljarder i omsättningsstöd till företag

CoronaCoronaviruset

Magdalena Andersson. Foto: Jessica Gow.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Regeringen satsar 39 miljarder på omsättningstöd till företag.

LÄS OCKSÅ: Omsättningsstöd till företag – så får du det och detta gäller

På torsdagsmorgonen kom beskedet som många entreprenörer väntat på. Regeringen och samarbetspartierna inför omställningsstöd till företag som har drabbats hårt av corona-krisen.

Omsättningsstöd innebär att de företag som tappat en betydande del av omsättningen får ett direkt stöd. 

”Det här är ett stöd som ritkar sig till dem som på ett brutalt sätt drabbats. Ju mer man tappat desto mer stöd får man”, säger Mats Persson, L.

Hur mycket stöd man kan få beror på hur stort fall i omsättningen som företaget har haft under mars och april och kommer att baseras på företagets fasta kostnader som hyra och leasing.

För att ta del av stödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250.000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent.

Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året. Exakt hur det ska redovisas är oklart. 

Stödet gäller i dagsläget bara för två månader.

Kan bli mer pengar senare

Magdalena Andersson säger att de bedömer att stödet är både träffsäkert och rättssäkert. Hon tillägger samtidigt att stödet kan bli både högre och längre samt att siffran är osäker.

Många företag kommer att fortsätta tappa omsättning, och stödet täcker bara två månader tillbaka i tiden. 

”Här är det viktigt att företag funderar på hur de ska anpassa verksamheten om det är så att den här typen av åtgärder som Folkhälsomyndigheten rekommenderar blir långvariga. Vi måste planera för att det här kan bli mer långvarigt”, säger Magdalena Andersson.

Finansmarknadsminister Per Bolund understryker att den som inte håller sig till reglerna riskerar böter eller fängelse. Han säger vidare att förslaget kan komma att behöva godkännas av EU.

Stödet kommer att hanteras av Skatteverket och omfattar inte företag som är i rekonstruktion, är på obestånd eller har skatteskulder.

”Vi är i det här tillsammans, det kommer komma ljusare tider”, säger Emil Källström, C, och riktar sig till de svenska företagarna på presskonferensen.

Vill du veta mer? Läs också: Omsättningsstöd till företag – så får du det och detta gäller

Läs mer