MQ ansöker om konkurs

MQ Coronaviruset
MQ ansöker om konkurs

Caroline Englund

Reporter

Klädkedjan MQ ansöker om konkurs.

MQ har trots flera försök inte lyckats vända sin dalande försäljning och aktien har rasat det senaste året.

För ett år sedan gjorde bolaget en nedskrivning på en halv miljard och i maj fick de tillfällig respit i form av en räddningsemission på 176 miljoner.

Läs också: Qviberg största förloraren i MQ – jag kan förstå varför han blev förbannad när jag ringde (PREMIUM)

Men sen kom coronakrisen och förändrade planerna för både MQ och resten av världen.

”Beslutet att ansöka om konkurs baseras på kraftigt försämrad försäljning under mars och inledningen av april och som bedöms ha betydande påverkan på konsumtionsmarknaden under en längre period även efter COVID-19", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"Styrelsen bedömer att förutsättningarna för att fortsätta bedriva MQ:s verksamhet väsentligt försämrats”.

Ingvar Larsson, vd för MQ kommenterar:
"Det är ett djupt beklagligt besked som styrelsen tvingats fatta, inte minst för vår personal, våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt vi kunnat för att möjliggöra en fortsättning av verksamheten men under rådande omständigheter får vi inse att det tyvärr inte är möjligt".

Bytte namn på butikerna

Bolaget har som sagt haft problem länge och i höstas styrde man om verksamheten. Tanken var att man skulle bli en konceptbutikskedja och bytte namn till Marqet. 

Bolaget inledde också ett samarbeta med andrahandsaktören Myrorna och med uthyrningsbolaget Something Borrowed. De avslutade samarbetet med en rad varumärken och plockade istället in nya och gjorde ens satsning på inredning. 

(Satsningen imponerade inte på Breakits Caroline Englund – läs hennes analys av den här)

Men under coronakrisen har besökarna i de påkostade konceptbutikerna lyst med sin frånvaro.

MQ:s ägarbolag har gjort flera kostnadsbesparingar och åtgärder för att klara krisen men men bedömer att de inte är tillräckliga med tanke på att bolaget redan tidigare hade en utmanande ekonomisk situation. 

Bolaget skriver att det inte heller inte varit möjligt att i nuvarande läge ta del av statliga lånegarantier via bolagets kreditgivare. 

Ställer in nyemission

MQ offentliggjorde den 18 mars 2020 att styrelsen beslutat att genomföra en företrädesemission. Företrädesemissionen bedömdes ge förutsättningar för att i ett finansiellt ansträngt läge ta koncernen tillbaka till lönsamhet.

Men allt förändrades på grund av coronakrisen.  Företrädesemissionen kommer därför att avbrytas.

Redan för några veckor sedan försatte MQ:s ägarbolag systerkedjan Joy i konkurs och nu är det alltså MQ:s eller Marqets ,som kedjan nu heter, tur.

Läs fler artiklar
LÄS MER