MQ:s förvandling: Byter namn och satsar på nytt koncept

MQ
MQ:s förvandling: Byter namn och satsar på nytt koncept

MQ:s vd Ingvar Persson. Foto: MQ

Tobias Blixt

Reporter

Den anrika modekedjan MQ avslöjade idag sina planer för framtiden.

De senaste åren har varit tuffa för modekedjan MQ. För att vända utvecklingen åt rätt håll igen utlovade vd:n Ingvar Larsson stora förändringar, något han hintade om i slutet av oktober.

Exakt vad som skulle presenteras på torsdagens pressträff var däremot hemligt.

Nu vet vi däremot vad Ingvar Larsson menade när han berättade att de "skulle vända upp och ned på allt". Det handlar bland annat om ett namnbyte där samtliga 119 MQ-butiker kommer att byta namn till Marqet. Dessutom kommer butikerna att göras om till konceptbutiker.

"Som konceptbutik kommer Marqet utöka sortimentet med fler typer av produkter och tjänster för människor i dagens flexibla arbetsliv. Vi skapar en arena med tillfälliga samarbeten, fler inspirerande kollektioner och ett ännu större fokus på trender. Att vi gör detta över hela Sverige gör Marqet unikt", säger Ingvar Larsson, vd för Marqet i ett pressmeddelande.

Förändringen kommer att ske under 2020 och då ska hållbarhet även bli en central del i Marqets affär meddelar Ingvar Larsson på pressträffen.

Satsning på hållbarhet innebär bland annat att kedjan ska samarbeta med Myrorna och Something Borrowed för att sälja och hyra ut begagnade kläder, dessutom kommer alla Marqets egna varumärken att använda sig av hållbar bomull.

Butikerna kommer också att använda sig av återanvänd inredning.

Enligt Ingvar Larsson kommer modekedjan att ta med sig grunden i mode från MQ, samtidigt som de ska utveckla konceptet för att passa i den nya vardagen. Exempelvis genom att ge kunderna möjligheten att kombinera arbete med fritid i butikerna.

"Namnbytet från MQ till Marqet förtydligar vårt utvecklade kunderbjudande och en utvecklad affärsmodell. Kärnaffären är fortsatt mode för människor i arbetslivet, men fler produktkategorier ger oss ett mer dynamiskt sortiment och större möjligheter att skapa inspirerande kollektioner och samarbeten. På så sätt skapas nya värden åt våra kunder", säger han..

Det har varit en tuff tid de senaste åren för MQ. I mars tvingades bolaget göra en nedskrivning på en halv miljard och i maj i år plockade man in 176 miljoner kronor i vad som kan beskrivas som en räddningsaktion.

Läs fler artiklar
LÄS MER