Sök

Börja kriga – och 5 andra råd från stjärnentreprenören i kristider

NakdCoronaCoronaviruset

Jarno Vanhatapio, grundare Nakd

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Na-kd-chefen Jarno Vanhatapio i stor intervju om regeringens ansvar, en ekonomi i kollaps – och hur man som entreprenör ska agera just nu.

Igår kväll slog Kerstin Hessius larm i en diskussion i SVT:s Aktuellt. 

”Man kan inte stänga ned hela ekonomin och förvänta sig att den kommer tillbaka precis som det såg ut innan, om man haft den nedstängd under en längre period där alla försatts i ett totalt osäkerhetstillstånd", konstaterade den tidigare vice Riksbankschefen och tillade:

”Det är klart att det måste finnas mer effektiva sätt att begränsa risken för överfulla sjukhus än att stänga ned hela ekonomin”, säger Kerstin Hessius.

Utspelet har fått enormt genomslag i den svenska samhällsdebatten men redan tidigare i veckan skrev stjärnentreprenören Jarno Vanhatapio ett inlägg på Linkedin där han resonerar på liknande sätt som Kerstin Hessius. 

I inlägget (som har fått stor spridning på Linkedin) skriver Nakd-grundaren:

“Hur illa det än kan låta så tror jag att fler människor globalt kommer att dö av följdeffekter av den ekonomiska krisen än av viruset. Likaså i Sverige där söndertrasade liv kommer innebära mer missbruk och självmord än dom som dör av viruset”.

Sågar regeringens åtgärder

När Breakit får tag på Jarno Vanhatapio på telefon utvecklar han sin syn:

“Vår välfärd är uppbyggd på marknadsekonomi, då kan du inte stänga av hela systemet. Min poäng är att man inte hade behövt välja mellan att skydda sjuka och gamla och fortfarande hålla ekonomin igång. Nu stängs ekonomin i princip ned och det kommer skada otroligt många”.

De olika stöd som hittills aviserats från regeringshåll är långt ifrån tillräcklig menar han:

“Regeringen säger att man inte ska lämna någon i sticket men när man tittar under huven på de åtgärderna man gör för företag så är det nästan tomt”, säger Jarno Vanhatapio och fortsätter:

“Riksbanken säger att de ska hjälpa bankerna att låna ut men det kommer ju inte hända. Banktjänstemännen blir också rädda, har du ett mindre bolag som inte gör breakeven så är det kört med banklån oavsett vad Riksbanken säger”.

"Det är bara att tugga i sig"

Han är noga med att påpeka att han inte klagar för egen del:

“Vi klarar oss men jag lider verkligen med min entreprenörs-kompisar som nu tappat 80 procent av försäljningen från en dag till en annan. Det är helt horribelt”, säger han och tillägger:

“Jag jobbar 16 timmar om dygnet nu och det är självklart att jag helst hade haft business as usual som entreprenör och människa. Men jag har drivit företag i 16 år och är i princip alltid i stabsläge. Så här blir det ibland och det är bara att tugga i sig”.

Jarno Vanhatapios krisråd till entreprenörer

Och med 16 år som entreprenör i bagaget delar han nu också exklusivt för Breakits läsare med sig av sina bästa råd i kristider. Håll till godo:

# Acceptera läget. Inse att så här är det att driva företag – det går upp och ned. Den som gett sig in i leken får leken tåla. Så sluta att gnäll och börja kriga!

# Ta i mer än du behöver. Wait and see är helt fel prio i det här läget. Även om du inte ser någon större påverkan på din verksamhet så agera direkt. Skär i alla kostnader du kan men kapa inte bort de nödvändiga musklerna du behöver för att springa framåt. Se över personalkostnader, lägg nya projekt på is, ifrågasätt alla utgifter.

# Säkra kassan. Din högsta prio nu är kassaflödet. Du måste hålla järnkoll och reagera på minsta negativa signal.

# Var paranoid och förbered dig på att det kan bli värre innan det blir bättre  – men agera inte i panik. Modulera med olika worst case-scenarier – hur agerar du i de situationerna. Förbered dig både mentalt och operativt för att agera direkt om scenarierna blir verklighet. Men samtidigt viktigt att du håller dig lugn.

# Vik inte ner dig. Ställ krav på banken och dina andra finansiärer. Förhoppningsvis har du sedan tidigare en upparbetad relation, nu måste också banken hjälpa till. Får du inte gehör så spela ut bankerna mellan varandra. Det kommer bättre tider och smarta banker förstår att de måste ställa upp i sådana här kriser.

# Se möjligheterna – trots allt. Även om det känns supertungt så försök att ta ett steg tillbaka och fundera över om krisen skapar nya möjligheter. För e-handelns del tror jag exempelvis att det här kommer skynda på transformationen från offline till online. Folk som börjar e-handla i stor skala nu kommer inte sluta efter det här.

Läs mer