Kerstin Hessius varnar för Sveriges framtid – depression, massarbetslöshet och hyperinflation

CoronaCoronaviruset

Kerstin Hessius. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Man måste förstå allvaret".

Coronaviruset fortsätter att slå hårt mot såväl världsekonomin som samhället i stort.  Under gårdagskvällen medverkade Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och tidigare vice Riksbankschef, i SVT:s aktuellt där hon diskuterade situationen.

”Vi är i ett läge där vi inte skådat något liknande i efterkrigstiden”, säger Kerstin Hessius.

Kerstin Hessius flaggar för ett ytterst allvarligt läge där vi riskerar att hamna i en ekonomiskt depression, massarbetslöshet och hyperinflation. Hon understryker vikten av att förstå den nuvarande bilden och försöka lära av historien, som USA under 30-talet, för att förstå allvaret. 

Hon understryker att den nuvarande situationen i samhället inte kan fortsätta.

”Man kan inte stänga ned hela ekonomin och förvänta sig att den kommer tillbaka precis som det såg ut innan, om man haft den nedstängd under en längre period där alla försatts i ett totalt osäkerhetstillstånd". 

Vill se en tydlig plan framåt

Kerstin Hessius anser att vi behöver en tydlig tidsplan för när det nuvarande tillståndet tar slut, och en modell för att dämpa kostnaderna för sjukhusen.

”Det är klart att det måste finnas mer effektiva sätt att begränsa risken för överfulla sjukhus än att stänga ned hela ekonomin”, säger Kerstin Hessius.

Hon uppmanar till tydligare besked och direktiv från politikerna.

”En hel generation håller på att förlora sin framtid om inte det här upphör ganska omgående. Det här tillståndet kan man inte befinna sig i länge, man måste veta när det tar slut, det är väldigt allvarligt och den frågan är inte rest”.

Läs mer