Sök

Min tuffaste vecka hittills som vd – men jag känner ändå hopp

Breakitvd-resanNu hjälps vi åt

Camilla Björkman. Foto: Daniel Ivarsson

Camilla Bergman

Camilla Bergman

Kundtapp, nedskärningar och osäkerhet som ledare.
Eller styrka, energi och jävlar anamma?
Breakits vd Camilla Björkman pendlar mellan känslorna.

Det är lika bra att lägga korten på bordet. Jag har haft den tuffaste veckan hittills som vd på Breakit.

Under en enda corona-vecka har vi tappat minst två miljoner kronor i affärer, kanske mer. Vi har tvingats skjuta på event och därmed riskera stora intäktstapp, och ställa in andra.

På grund av det här behöver vi nu skära ner på vårt eventteam. Visserligen “bara” med en person, men som litet bolag där man har känslomässiga band till alla känns det jätteledsamt. Vi kommer också att nyttja regeringens nya regler för korttidspermittering, även om vi gör det i liten skala och förhoppningsvis bara under en kort tid.

Självklart går det inte att jämföra med den mänskliga tragedi som covid-19 orsakat i världen. Eller för den del med de branscher som nu är i kris på riktigt.

Men det känns ändå tufft. Och tankarna snurrar hos mig som är ytterst ansvarig. Gör jag rätt? Fixar jag detta? Agerar jag rätt som ledare? Vad tycker egentligen mina medarbetare? Är jag för kortsiktig som skär ner? Allt kanske hämtar sig fort? Borde jag agerat annorlunda?

Det känns jobbigt att skriva eftersom jag – och vi – är mitt inne i det. Jag har inget facit, utan är bara en ganska ny vd som liksom många försöker navigera mig fram i vad jag tror är bäst.

Men ... samtidigt är det något annat som väcks i mig. En styrka och en känsla av att vara rätt person på rätt plats. Jag kan det här. Jag kan se möjligheter, upptäcka nya vägar och affärsutveckla. Nu är jag dessutom omgiven av ett helt gäng grymma personer. Vilken chans!

Ungefär så kan det svänga i mitt huvud, som går på högvarv just nu. Jag inser också att jag lär mig otroligt mycket för varje dag som går. Till exempel:

1. En kris kan släppa lös människors inneboende kraft

Det är fantastiskt att se hur mina medarbetare och människor omkring mig steppar upp och bara levererar. De erbjuder sig att ändra om sina roller, jobbar mer än de behöver och tar ansvar. Jag tror inte att jag är ensam om den upplevelsen ute på svenska bolag just nu, och jag känner tacksamhet.

2. Vi behöver alla tänka på vårt bidrag till ekosystemet

Jag vet att många bolag är tvingade att skära i så mycket kostnader de kan. För många kan det vara skillnad mellan att fortsätta leva eller gå omkull. Men en kapad kostnad för dig är ju en missad intäkt för någon annan. Till slut har vi ingen efterfrågan kvar. Här behövs fler åtgärder för företagare, men även vi kan tänka på den stora bilden. Vilket ansvar har vi för ekosystemet och för ekonomin i stort?

Jag hade själv kunnat kapa exempelvis vissa avtal, men är det verkligen helt nödvändigt? Jag väljer att tro att vi snart kommer att vända det här. Rätt eller fel – det får visa sig. 

3. Vi har världens chans att tänka nytt

Inatt låg jag vaken halva natten och funderade. Inte bara har vi en chans att vässa vårt erbjudande, vi kan också tänka helt nytt.

Min drivkraft nu är att vända den här situationen så att vi snabbt kan komma tillbaka på (starka) fötter. Men helst inte bara det: tänk om vi kan ta tillfället i akt och skapa något som ingen annan gjort? Helt ärligt är mediebranschen ganska likriktad. Många kör banners, native och event. Men jag har medarbetarna som tänker nytt och vågar köra. Det här kan bli en ny chans för oss – och många andra företag.

Med dessa ord skrivna har jag fått ny energi. Under tiden har mina grymma kollegor på Breakit pumpat ut nyheter och visat att vår journalistik är viktigare än någonsin. Vi har även haft säljrace, pratat med kunder och dragit tråkroliga skämt på Slack.

Det är bara att dyka in i det igen. Nu kör vi.

PS: Välkommen in i vår öppna Slack-kanal "Coronakrisen – nu hjälps vi åt"! Och du är alltid välkommen att höra av dig till mig på camilla@breakit.se

Läs mer