Bredbands-Jesus fick mig att se ljuset – nu skiter jag i börsen (en stund)

Lundells vecka
Bredbands-Jesus fick mig att se ljuset – nu skiter jag i börsen (en stund)

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

IT-ikonen Jonas Birgersson hjälpte Breakits Stefan Lundell finna lugnet mitt i coronahetsen.

Det är befriande, nästan lite rofyllt, att författa den här texten. Detta efter att de senaste tolv timmarna skrivit inte en utan två panikfyllda analyser om hur cornafrossan nu smittar också den svenska techindustrin.

Som journalist är det så lätt, ja faktiskt också lockande, att dras med när alla kollegor bara skriver om en sak. Jag själv lyckades hålla mig lugn fram tills igår eftermiddag. Då gick det inte längre. 

Botten ur börsen samtidigt som rapporter om nya svenskar som smittats smattrade in på alla nyhetssajter.

Jag gav upp. Det höll inte att bara fortsätta att rapportera med korta nyhetstelegram. Vi var tvungna att snabbt hitta en egen vinkel på detta allt mer upptrissade drama. 

Hetsigt ringde jag runt till ett gäng investerare, skrev en text sent på torsdagskvällen och kastade ur mig en ny text nu på förmiddagen.

Sen började jag tänka på Bredbands-Jesus. 

Minns ni han? Är ni födda på 80-talet eller senare är det tveksamt. Men för alla oss som redan runt millennieskiftet var näringslivsintresserade är Bredbands-Jesus något av en legend. 

Det var det epitetet Lunda-killen Jonas Birgersson fick när han försökte förverkliga visionen att ge bredband till hela svenska folket.

I onsdags gjorde jag en längre intervju med honom. Och efter att ha ägnat merparten av det senaste dygnets vakna timmar år coronaviruset så var det verkligen skönt att återigen i tanken återvända till Jonas Birgersson.

Han gav mig inte bara en underhållande återblick på de galna åren som ledde fram till att IT-bubblan sprack och Jonas Birgersson själv torskade dryga 4 miljarder (utan att gräma sig det minsta). 

Det var en kul story att få återberättad på nytt med en hel del för mig okända detaljer. Men den stora behållningen av intervjun var ändå Jonas Birgerssons befriande, nästan lite naiva framtidsoptimism. 

Jonas Birgersson är fortfarande en kontroversiell person i vissa läger men när han lade ut texten om teknikens möjligheter att förändra allas våra liv kapitulerade i alla fall jag. För en stund glömde jag bort både att börsen rasade och att coronaviruset spreds in över den europeiska kontinenten. 

På grund av corona-paniken har jag inte hunnit skriva ut intervjun ännu. Men håll ögonen öppna i början av nästa vecka. Det är tveksamt om jag lyckas återge Bredbands-Jesus livgivande energi fullt ut i min text då. Men ett gäng kul anekdoter från IT-bubblans glada dagar kan jag i alla fall utlova.

Trevlig helg!

PS. Att det finns för få kvinnliga entreprenörer i tech-sektorn är vi alla vid det här laget smärtsamt medvetna om. Men det behövs mer kunskap om orsakerna till detta faktum. Är du kvinna och jobbar i den svenska techindustrin – gör veckans goda gärning och svara på den här enkäten!

PS2. Du missar väl inte Off the record, där våra premium-läsare får det hetaste skvallret från det nya näringslivet? Den här veckan skriver vi till exempel om den hemliga revisorn som hjälper startups. Om du inte är Premium-prenumerant är det dags att teckna ett abonnemang illa kvickt.

Läs fler artiklar
LÄS MER