Sök

Jag ringde fyra av Sveriges tyngsta techinvesterare – här är deras take på coronafrossan

riskkapital

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Riskpremien rusar i höjden, börsnoteringar läggs på is och affärsänglarna stryper kapitalflödet till små techbolag – med mera.

Vem ska man egentligen lita på?

Strax innan fem på torsdagseftermiddagen är Stockholmsbörsen ner nästan 5 procent och jag ringer en av Sveriges tyngsta techinvesterare. 

Han är i skidliften när han svarar:

”Corona-viruset? Visst börsen är ner men jag tror knappast att det har någon större inverkan på tech-sektorn. Du jag måste hoppa av här”, säger han innan uppkopplingen bryts.

Nästa samtal går till en annan av tech-Sveriges verkliga tungviktare. Han har inte heller tid att prata – men av en helt annan orsak.

”Det är panik här. Börsen rasar!”, säger han med gäll röst innan han ber mig återkomma.

Två röster, dagen då coronafrossan på allvar tog fäste både bland svenskarna och på börsen. Båda två har fantastiska cv:n som investerare och har byggt upp stora förmögenheter genom tidiga investeringar i heta techbolag. Det är två personer som jag normalt sätter stor tilltro till och som ovanligt ofta brukar ha rätt när det gäller att spana in i framtiden.

Men den här gången är deras reaktion diametralt olika – den ena tillbakalutad, knappt berörd och den andra i det närmaste i ett paniskt tillstånd.

Jag bläddrar vidare i telefonboken. Ögonen fastnar på stjärnförvaltarens mobilnummer. Han svarar på andra signalen:

”Ja, här är allt bra – förutom då att börsen är så deppig. Man måste vara naiv om man tror att inte också tech-sektorn drabbas. Men det slår ju hårdare mot cykliska verksamheter och bolag som har fysisk distribution”, säger han.

Jag avslutar min ringräd genom att slå miljardären en signal:

”Stefan, det är otroligt svårt att säga något i det här läget. Jag vet faktiskt inte”, säger han först men som vanligt efter lite lirkande så bjuder han på flera intressanta iakttagelser.

Och självklart passar jag hans (och de andra tre investerarnas) klokskap vidare till dig som läser:

# Riskpremien på börsen har gått upp. Det innebär per definition att värderingarna på techbolagen utanför börsen faller. Investerarna skyr risk i den här typen av situationer och onoterade techbolag är riskfyllda placeringar.

# Det finns en hel hög av svenska bolag som laddat för en börsnotering under våren. Merparten av dessa är det nu bara att lägga på is. I alla fall om inte situationen väldigt snart blir mer stabil och inget talar för det i nuläget.

# Affärsänglarna är de som stänger kranen först. I typfallet är en affärsängel en rik medelålders man. När börsen skakar tar han det säkra före det osäkra och pausar sina nyinvesteringar. Det är dåliga nyheter för techbolag som vill göra mindre såddrundor på 2 till 10 miljoner kronor.

# Krockkudden är stor när det gäller de större techbolagen. Aldrig tidigare har det funnits så många miljarder i VC-firmornas fonder och de pengarna kommer de trycka in i tech-sektorn även om börsen får en rejäl sättning. Däremot påverkas värderingarna negativt även hos bolagen som ska ta in 50, 100 eller kanske 250 miljoner kronor.

Senare på kvällen får jag kontakt med den smått panikslagna investeraren som inte haft tid att snacka tidigare på dagen. “Det är alltid kaos när det går ner mycket”, konstaterar han men avslöjar sedan att han faktiskt köpt på sig aktier. Inte sålt.

“Satt framför skärmen och köpte massa just som du ringde. Gick in i veckan med cash. Sålde strax innan stängning igår. Är spännande detta”, berättar han.

Det är bara att hålla med. När New York-börsen stängde klockan 22.00 var Dow Jones ner 4,5 procent och Nasdaq minus 4,6 procent. Under natten föll Asien-börserna kraftigt.

I dag fortsätter dramat.

MER FRÅN STEFAN LUNDELL: KARTLÄGGNING: Hemliga handeln med tech-aktier utanför börsen – allt du behöver veta

Läs mer