Sök

Spotify-miljardären Felix Hagnös hemliga plan – söker ett ”större ändamål”

SpotifyTrift Capitalriskkapital

Foto: TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Spotify-miljardären Felix Hagnö har lite i det tysta blivit en tungviktare inom techinvesteringar.
Nu avslöjas planerna för hans investeringar.

1999 grundade Felix Hagnö annonsföretaget Tradedoubler tillsammans med Martin Lorentzon. Företaget växte snabbt och tog sex år senare klivet in på Stockholmsbörsen – och grundarduon cashade in hundratals miljoner kronor.

Både Felix Hagnö och Martin Lorentzon gick därefter vidare i livet. Martin Lorentzon startade snart Spotify tillsammans med Daniel Ek, och Felix Hagnö klev in som bolagets första investerare.

Enligt Di digital ska Hagnö ha betalat 10 miljoner kronor för 10 procent av bolaget.

Den investeringen gjorde Felix Hagnö – vars föräldrar grundade modekedjan Joy – till mångmiljardär. När Spotify börsnoterades ska ägarandelen, som då spätts ut till 2,5 procent, ha motsvarat cirka 5,6 miljarder kronor.

Så vad gör Felix Hagnö idag med alla sina pengar?

I ett reportage i Affärsvärlden har Felix Hagnös ekonomi och investeringar nu kartlagts.

Värvat Spotifys tidigare finanschef

Felix Hagnö är idag en aktiv techinvesterare och investeringarna sker via investmentbolaget Trift Capital. Personen som styr det bolaget heter Peter Sterky, kanske mest känd som Spotifys tidigare finanschef.

”Vårt ursprung är tillgångar skapade av Joy, Tradedoubler och Spotify”, skriver Sterky i ett mejl till Affärsvärlden.

Hur mycket pengar som har avsatts till Trift Capital är okänt – men att det rör sig om stora summor råder det ingen vekan om.

Enligt Sterky har bolaget ett eget kapital som är större än Sven Hagströmers Creades och Öresund, men inte lika stort som Ratos.

Det innebär en siffra på mellan 5,5 och 10 miljarder kronor, enligt Affärsvärlden.

”Vi investerar uteslutande genom Trift-relaterade bolag som inte uteslutande, på grund av historiska skäl, är baserade i Sverige”, skriver Sterky.

Även Bengt Hagnö, Felix Hagnös far, investerade tidigt i Spotify.

Letar efter ett "större ändamål"

Enligt Peter Sterky tittar Trift Capital främst på entreprenörsdrivna bolag som bedöms växa de kommande fem till 15 åren. I dagsläget ligger fokus på teknikbolag, och investeringarna sker i huvudsak i USA, Norden och Kina, även om bolaget har hela världen som sin marknad.

Felix Hagnö har hittills bland annat investerat i nätapoteket Meds, Instabridge, Digiexam och frakttjänsten Airmee.

Syftet med investeringarna är dock inte bara att tjäna pengar. Enligt Peter Sterky är den långsiktiga målsättningen att kunna använda avkastningen för ett större ändamål och för samhällets bästa.

Exakt vad det innebär har däremot inte bestämts än.

”Med tanke på vår ålder hoppas och tror vi att vi har tid på oss att låta ett sådant ändamål mogna fram.”

I tvist med Skatteverket

Felix Hagnö har enligt Affärsvärldens reportage delar av sin förmögenhet i bolag utomlands, bland annat på Cypern. Skatteverket krävde nyligen Hagnö på 40 miljoner kronor på grund av oredovisade utdelningar, ett beslut som Felix Hagnö överklagat.

LÄS OCKSÅ: Sagan om Spotify: Här berättar vi hela storyn om streamingjätten – kriserna, personerna och tricken som fick det att lyfta

Läs mer