Så påverkas de svenska jättarna av corona: "Följer situationen noga"

StorytelPostnord

Ulrika Göransson, vd Teknikmagasinet. Foto: TT/Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Virusoron sprider sig över världen.

Antalet smittade och döda ökar dag för dag och börserna världen över har rasat på grund av rädslan för spridningen av coronaviruset. På måndagsmorgonen föll Stockholmsbörsen kraftigt. 

En annan konsekvens av epidemin är att leveranser just nu har det svårt att komma ut från Kina, som har varit epicenter för utbrottet.

Postnords dotterbolag Direkt link, som sköter företagsförsändelser bland annat från Kina, har sett en dramatisk minskning av paket.

"Under förra veckan såg vi en minskning med ungefär 90 procent från normalläget", säger Henrik Ishihara på Postnord.

"Exakt vad det beror på är svårt att säga – det kan vara många faktorer som påverkar, men Corona-viruset är absolut en av dessa."

Mycket trafik går också via båt och containerterminalen i Helsingborg uppger för SVT att de märker av en minskad trafik. 

Inte tomt i hyllorna – ännu

Trots det har det inte börjat eka tomt i butikshyllorna här hemma i Sverige. Teknikmagasinet som nyligen gick i konkurs och sen köptes upp av börsnoterade Ambia Trading har ännu inte känt av en brist på produkter, uppger bolaget.

"Vi följer naturligtvis det här noga," säger Ulrika Göransson, vd på Teknikmagasinet. 

"Det påverkar oss inte riktigt ännu men det kan komma att göra det i framtiden."

Även hårt pressade Digital Inn, som vi skrev om i förra veckan (och som också har Ambia Trading som ägare) har mycket som saker som produceras i Kina i sortimentet. Trots det meddelar vd Fredrik Lindblom via sms att det inte påverkar bolaget.

Clas Ohlson säger till Dagens Industri att de vill avvakta med att kommentera tills de lämnar sin kvartalsrapport 11 mars.

H&M som har ett stort antal butiker över hela världen skriver i ett mejl till Breakit att bolagets medarbetares och kunders säkerhet är högsta prioritet och att bolaget följer rekommendationer från myndigheter.

Just nu drabbas endast butikerna i Kina. 

H&M har nyligen återöppnat ett antal butiker och återöppnar kontinuerligt fler. Totalt har vi 518 butiker i Kina, varav 164 fortfarande är tillfälligt stängda

Karnevalen i Venedig ställdes in

Under förra året drog den svenska ljudbokstjänsten Storytel igång sin verksamhet i Sydkorea där antalet smittade nu närmar sig tusentalet. Bolaget har också verksamhet i Italien där flera fotbollsmatcher och karnevalen i Venedig har ställts in.

I dagsläget påverkar dock inte utbrottet verksamheten.

"Vi följer de riktlinjer som kommer från UD och de lokala myndigheterna", säger Dan Panas, kommunikationschef på Storytel.

"Men vi följer naturligtvis situationen noga."

Läs mer