Obetalda miljonskulder i Digital Inn – Kronofogden kopplas in

Digital Inn e-handel
Obetalda miljonskulder i Digital Inn – Kronofogden kopplas in

Stefan Lundell / Tobias Blixt

Butikskedjan har inte råd att betala sina skatteskulder, kan Breakit avslöja.
Men i morse aviserades en nyemission som kan bli räddningen för bolaget.

Samtidigt som e-handeln slår rekord så skördar butiksdöden nya offer i princip varje vecka.

Nu kommer flera oroväckande signaler från den svenska Apple-återförsäljaren Digital Inn. När Breakit talar med Kronofogdemyndigheten strax före lunch på tisdagen fanns det två förfallna skatteskulder.

Totalt handlar det om skulder på 3,45 miljoner kronor. Den första skulden skulle vara betald 29 januari och den andra förföll i fredags. Ärendet ligger nu hos Kronofogdemyndighetens handläggare som inom kort kommer att dra igång en utredning.

Och skatteskulderna är inte Digital Inns enda problem. Breakit har talat med flera leverantörer som inte fått betalt av butikskedjan. För tillfället finns 25 aktiva betalningsföreläggande hos Kronofogden (se listan här). Flera av skulderna rör hyror som inte betalats, kan Breakit avslöja.

De betalningsförelägganden som Kronofogden har en officiell summa på uppgår för närvarande till strax över 3 miljoner kronor.

En leverantör säger till Breakit:

“Digital Inn får inte handla på kredit längre. Det har de inte fått på länge, man har inte den kreditvärdigheten helt enkelt”.

Bytte vd vid årsskiftet

Digital Inn har nio butiker i Stockholm, Eskilstuna, Linköping, Uppsala och Örebro. Vid årsskiftet bytte man vd och Fredrik Lindblom är nu tillförordnad vd för bolaget. Fredrik Lindblom var fram till i slutet av januari också styrelseordförande i Digital Inns ägarbolag men avgick, enligt Bolagsverkets uppgifter, som ordförande och är numera bara styrelseledamot. Han sitter ensam i styrelsen, inga andra ordinarie ledamöter finns där.

När Breakit når Fredrik Lindblom så vill han avvakta med att kommentera bolagets finansiella situation. I ett SMS skriver han:

“Hej Stefan, återkommer till dig i morgon. // Fredrik L”.

Lite senare ringer han upp och uppger då att han har kompletterande uppgifter som ger en annan bild av Digital Inns ekonomiska situation. 

"Jag har flera möten nu men kan berätta mer senare i eftermiddag", säger han.

Nyemission blir räddningen?

Exakt vad Fredrik Lindblom kommer att berätta återstår att se. På tisdagsmorgonen kom dock beskedet att Ambia – det börsnoterade investmentbolaget som äger Digital Inn – ska göra en riktad nyemission som tillför bolaget 12 miljoner kronor i kapital.

Det är oklart om kapitalet från nyemissionen kommer att användas för att betala dotterbolaget Digital Inns skulder. Ambia-ledningen uppger dock att nyemissionen ökar den finansiella flexibiliteten. 

Emissionen tecknas i sin helhet av investmentbolaget Recall Capital Nordic och innebär en utspädning på hela 29,8 procent för de existerande aktieägarna.

Recall Capital Nordic har dessutom en option på att köpa ännu mer aktier i Ambia. Om optionen utnyttjas så tillförs Ambia ytterligare 13 miljoner kronor. Utspädningseffekten ligger då på sammanlagt 44,6 procent.

Ägarna köpte Teknikmagasinet

Ambia Trading Group köpte nyligen konkursboet efter Teknikmagasinet. Prislappen låg på 41 miljoner kronor men strax efter att affären aviserades uppstod nya oklarheter. 

Då avslöjades att Ambias vd Marcus Anderson ställts inför rätta misstänkt för ekonomisk brottslighet. Vid en fällande dom riskerar han näringsförbud.

De misstänkta brotten ska ha skett under 2012 och ska bland annat handla om att han undanhållit 4,5 miljoner kronor i moms. Han misstänks också för försvårande av skattekontroll. 

Digital Inn AB omsatte 395,6 miljoner 2018, vilket kan jämföras med en omsättning på 620,6 miljoner under 2016. Hur omsättningen såg ut under 2019 vet vi inte. Resultatet 2018 landade på minus 8 miljoner kronor.

LÄS DETTA OCKSÅ: Hela listan: Alla som vill ha pengar av Digital Inn

Läs fler artiklar
LÄS MER