Kate Vale ska lyfta Epidemic Sound i USA

Epidemic SoundMusikLedarskap

Kate Vale värvas till Epidemic Sound. Till höger syns vd:n Oscar Höglund. Foto: Pressbilder.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Kate Vale har ett förflutet som chef på Google och Spotify. Nu värvas hon till det svenska musikbolaget Epidemic sound.

Kate Vale ska driva på tillväxten på den amerikanska marknaden, enligt ett pressmeddelande från företaget. Formellt blir hon vd för Epidemic sounds verksamhet i Nordamerika. 

"Vi visste direkt att hon var rätt person för rollen med hennes erfarenhet att ta enskilda marknader från noll till hundratals anställda. Vi är så glada att ha med henne på resan att ljudsätta världen", säger Epidemic sounds vd och medgrundare Oscar Höglund.

Enligt uppgift ska Kate Vale har varit Googles första anställda i Australien och Nya Zeeland. Där byggde hon upp ett team på 500 personer innan hon anslöt till Spotify. På streamingjätten var Kate Vale för att lansera Spotify på samma marknader. 

"Jag är så imponerad av potentialen i Epidemics tjänst, alla anställda och deras mål. Det är en perfekt tid för mig att ansluta till teamet och jag är så förväntansfull över att fortsätta expandera vår närvaro i USA de kommande månaderna och framöver", säger hon i ett pressmeddelande. 

Mångmiljardvärdering

Epidemic Sound tog nyligen in nära 200 miljoner kronor i riskkapital, för att fortsätta sin internationella expansion. I den transaktionen värderades företaget till hela 3,4 miljarder kronor.

Bolagets affärsidé går ut på att erbjuda en tjänst som låter kreatörer ljudsätta sina alster med royaltyfri musik, något som gjort att företaget stundtals fått kritik från upphovsrättsorganisationer. 

Bolaget mer än fördubblade intäkterna under förra året, från 100 till 234 miljoner kronor.

Samtidigt ökade förlusterna från 17 till 67 miljoner kronor under det förlängda räkenskapsåret på 13 månader.

"Verksamheten förväntar sig att nå lönsamhet under 2020", står det i årsredovisningen.

Läs mer