Sök

Epidemic Sound värderas till miljarder – gasar i Asien

Epidemic SoundMusik

Oscar Höglund är vd på snabbväxande Epidemic Sound.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Är detta Sveriges nästa "unicorn"? Epidemic Sound värderas nu till 3,4 miljarder kronor – och storsatsar i Asien.

Epidemic Sound har ritat om kartan för musikrättigheter i Sverige. Bolagets tjänst låter skapare av till exempel tv, film och rörligt innehåll för sociala medier ljudsätta sina kreationer med musik till vrakpris.

Det görs möjligt genom att Epidemic Sound köper musikrättigheter från kreatörer utanför de traditionella ersättningssystemen i musikbranschen.

Det har även viskats om att bolaget ligger bakom en del av de mer eller mindre anonyma artister som dominerar på Spotifys spellistor för särskilda stämningar (tänk "Peaceful piano). 

Nu ska Epidemic Sound inleda en rejäl internationell expansion. Bolaget tar in 20 miljoner dollar, motsvarande omkring 190 miljoner kronor, i en ny kapitalrunda. Pengarna ska bland annat användas till att växa i Asien. 

"Vi har sett en stark ökning i efterfrågan för Epidemic Sounds musikplattform på den asiatiska kontinenten även innan vi har haft en närvaro där, så den här lanseringen känns som ett naturligt nästa steg för oss", säger Oscar Höglund, vd och medgrundare, i ett pressmeddelande. 

Enligt Techcruch värderas Epidemic Sound till över 3,4 miljarder kronor i denna riskkapitalrunda, som görs dels i form av en nyemission och dels via ett konvertibellån. Pengarna kommer från Sydkoreanska DS Asset Management och den svenska storbanken SEB.

Den nya värderingen är nästan tio gånger högre än för två år sedan, då Paradox-grundaren Fredrik Wester klev in som investerare. De svenska riskkapitalbolagen EQT och Creandum finns också bland delägarna, sedan hösten 2017 då bolaget värderades till omkring 1 miljard kronor.

Bolagets bokslut för 2018 är ännu inte offentligt. Men 2017 omsatte Epidemic Sound 113 miljoner kronor, och gjorde en förlust på 17 miljoner kronor.

 

Läs mer