Sök

Deppigt läge för jämställdheten i techbranschen – visar ny rapport

AtomicoriskkapitalJämställdhet

Foto: Istockphoto.com

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Det går inte framåt när det kommer till jämställdhet inom techbranschen i Europa. Snarare tvärtom.

Varje år sedan 2015 har Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico släppt en omfattande rapport om läget på techmarknaden i Europa. 

Årets läsning är ingen höjdare sett till jämställdhet. För samtidigt som Europa beskrivs som en enhörningsfabrik, och VC-bolagen har rekordmycket pengar i sina fonder, så har andelen kapital som går till kvinnliga techgrundare inte ökat de senaste åren. Under 2019 har andelen till och med minskat en aning. Av 100 investerade dollar gick 92 dollar till grundarteam bestående av enbart män. 

Sedan 2015 har det alltså inte skett någon förbättring alls på området. 

Ett svar på varför det ser ut så ges i den här artikeln: Studie visar – därför går så lite av riskkapitalet till kvinnliga grundare.  

Sverige sämre än Ryssland

I Sverige gick 86 procent av investeringarna till helt manliga grundarteam, 11 procent gick till blandade grundarteam och 3 procent till team bestående av enbart kvinnliga grundare. 

Något som placerar Sverige på en lägre nivå än till exempel Tjeckien (8 procent kvinnor), Storbritannien (5 procent), Irland (9 procent), Finland (5 procent) och Ryssland (4 procent). 

När det rör sig om större rundor, på över 20 miljoner dollar, så är det i princip inga bolag med enbart kvinnliga grundare som har fått kapital. Något som gör att ju fler större rundor som sker, desto mer ojämnt fördelas kapitalet.

Det är inte bara andelen investeringsrundor som är nedslående i rapporten. Även andelen kvinnor i ledande positioner i bolagen minskar, från 9 procent 2018 till 8 procent 2019. 

Vita, högutbildade män

Men det är inte bara jämställdhet som det råder brist på i techbolagen, utan även annan inkludering. 

Föga förvånande så visar undersökningen att de flesta techgrundare är vita, högutbildade män som redan hade det relativt gott ställt innan de drog igång sitt bolag.

Samtidigt visar rapporten att 39 procent av kvinnliga grundare och 40 procent av grundare som tillhör en minoritetsgrupp har utsatts för någon form av diskriminering de senaste 12 månaderna. 

Totalt har 1.200 techgrundare deltagit i undersökningen.

Läs mer