Sök

Se upp Voi – konkurrenten Bird fyller på kassan med 2,7 miljarder

BirdVoi

Bird lanserade i Sverige tidigare under året. Foto: Press.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Stora förändringen: Ska slopa tillväxtmålet.

I Sverige lanserade Bird sin elscooterflotta under sommaren. Men bolaget, baserat i Kalifornien, var en av pionjärerna inom den bland investerarna så glödheta trenden som kallas "micromobility". Riskkapitalister världen över öser in pengar i sektorn i tron om att sättet som vi tar oss runt i storstäderna kommer att förändras.

Nu står det klart att Bird än en gång fyller på kassan. Bolaget tar in motsvarande 2,7 miljarder kronor (275 miljoner dollar) i en investeringsrunda som leds av CDPQ och Sequoia. Värderingen ska enligt Techcrunch ligga på nära 25 miljarder kronor.

Travis VanderZanden, grundare och vd, flaggar nu för att bolaget har lämnat idén om tillväxt till varje pris.

"Dagarna när tillväxt på översta raden var det viktigaste målet för nya bolag är över. En positiv ekonomi per enhet är det nya målet. Som ett resultat av det har vi pivoterat från tillväxt till vinst per enhet som vårt företags högsta prioritet", säger han i ett skriftligt uttalande. 

Svenska Voi är en av spelarna som tampas om marknaden i hela Europa. Bolaget ska enligt uppgift vara på väg att ta in en miljard kronor i nytt riskkapital

Bara i Stockholm finns nio aktörer som erbjuder delningsbara elsparkcyklar. Sannolikt kommer marknaden att konsolideras via uppköp och utslagning.

Läs mer