Instagram vet (nästan) allt om vad du gillar – så ser du hela listan

Instagram Sociala medier
Instagram vet (nästan) allt om vad du gillar – så ser du hela listan

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Reporter

Det sociala mediets lista över vilka intressen de använder när de riktar annonser mot dig som användare blev en snackis i veckan.

Annonser i sociala medier har blivit en snackis igen. Men den här gången handlar det inte om att användarnas data har missbrukats, eller deras grepp om den digitala annonsmarknaden.

Istället är det Instagrams funktion som låter användarna se sina egna intressen som har under veckan har blivit viral. För att vara tydlig handlar det alltså om vad Instagram tror att du har som intressen. Funktionen i sig är inte ny, den har varit en del av Facebooks (som äger Instagram) arbete med att bli mer transparenta under en längre tid.

Jag själv skrev för lite över ett år sedan texten: “Jag skaffade Facebook för en vecka sedan – här är allt de redan vet om mig”. Det var en mini-granskning som syftade till att visa hur snabbt det egentligen går för ett socialt medie som Facebook att kartlägga mig som användare (om jag tillåter det).

Nu har Instagrams funktion för att granska dina annonsintressen alltså blivit något av en snackis. Sajten Mashable creddar journalisten Eric Ginsburg för att ha satt igång snackisen på Twitter. Där följarna uppmanades att skratta år och dela med sig av de lustiga och ofta felaktiga resultaten.

Men hur går du egentligen till väga för att se vilka intressen du har (enligt instagram)?

Enkelt:

Gå in på inställningar. Dit hittar du genom att gå till din profilsida, klicka fram menyn längst upp till höger och sedan finns inställningar längst ned i menyn som glider fram från sidan av skärmen.

Gå sedan in på “Security” (säkerhet), vidare till “Access data” (Åtkomst till data) och scrolla längst ned till delen som heter “ads interests” (annonsintressen) och klicka på “View all” (Visa alla).

Grattis! Nu kan du förvånas, förfasas eller fnissa dig igenom den långa listan över dina personliga intressen.

Då blir nästa fråga; hur kommer Instagram fram till att just det här är vad du är intresserad av?

Det hjälper Instagram själva till att svara på genom den här hjälpsidan. Där finns det även annan intressant läsning (tolkningsfråga) om deras datapolicy och varför de två företagen delar data mellan varandra.

Läs mer

Instagram planerar drastiska förändringar – vill inte vara app för att dela foton

Kändisarnas nya extraknäck – så mycket drar hajpade Memmo in

Alla har förfasats över algoritmen – nu förklarar Instagram-chefen

Läs fler artiklar
LÄS MER