Sök

Jag skaffade Facebook för en vecka sedan – här är allt de redan vet om mig

Facebook.comMetaSociala medier

Tobias Blixt testade Facebook i en vecka.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ingen har missat att Facebook samlar in information om sina användare. Men vad samlar de in och när? Jag bestämde mig för att testa hur mycket information sociala medier-jätten får in på en vecka.

Den här artikeln publicerades första gången i 22 maj 2018. 

Första halvan av 2018 har varit en stormig period för Facebook. Cambridge analytica-skandalen gick hårt åt det sociala mediet och Mark Zuckerberg tvingades till och med upp i ett förhör hos den amerikanska senaten

Denna vecka ska han dessutom förhöras av EU-parlamentet, där företagets datahantering är en av punkterna ska diskuteras.

Men vad vet Facebook egentligen?

Mitt vanliga konto är från 2008 och går knappt att överskåda längre på grund av all information som företaget har om mig.

Jag bestämde mig för att starta ett nytt konto för att ta reda på vad Facebook egentligen får reda på om mig som person efter en veckas användning.

Genom att under veckan begära ut en datafil (här kan du läsa hur du gör det) morgon och kväll under testet har jag kunnat se vilken information de har fått tillgång till och hur Facebook använder sig av informationen när den blir tillgänglig för dem.

# De ödslar ingen tid
Så fort jag har registrerat mig får Facebook reda på flera saker om mig. De vet mitt kön, födelsedatum, vart jag är när jag skapar mitt konto genom att ha koll på min IP-adress och annan tråkig information som vilken webbläsare jag använder.

Men även denna tråkiga information tänker Facebook utnyttja.

Jag placeras nämligen direkt i en annonskategori utifrån den information som jag har angett om mig själv. Vilket innebär att Facebook försöker sälja mig med stämpeln “född i april”, vilket jag antar måste vara en av de bredare annonsgrupperna på plattformen.

# Definieras utifrån mina vänner
Facebook kategoriserar även sina användare utifrån “peer-grupper”, en kategori som avslöjar vart i livet du och din kompiskrets befinner sig.

Efter en vecka med Facebook har jag inte det bredaste kontaktnätet, men det består av min familj och några vänner som får representera min umgängeskrets.

Utifrån denna skara personer och den information vi delar har Facebook dragit slutsatsen att jag “inleder vuxenlivet”. 

Det är oklart vad Facebook faktiskt gör med just den här informationen.

# Veckan ut på 80 annonsintressen
Ett viktigt steg i mitt experiment var att inte överdriva mitt Facebook-användande. Att inte gilla allt som gick att gilla bara för sakens skull.

Jag försökte använda Facebook med en blandning av hur jag brukar använda Facebook, blandat med hur Facebook vill att användarna ska använda plattformen.

När jag lägger till information om vilka böcker, idrottslag, musiker och spel jag gillar ger jag inte bara mina vänner en uppdatering om mina intressen, jag skickar också informationen rakt till annonsörerna.

På en vecka lyckades jag samla på mig hela 80 annonsintressen, vissa har jag inte ens en aning om hur jag lyckats samla på mig.

Facebook vet om att jag gillar Amerikansk fotboll utifrån mitt intresse för Minnesota Vikings och Carlstad Crusaders. De förstår också att jag gillar dataspel och elektronik eftersom att jag listade en rad spel jag spelat den senaste tiden tillsammans med att jag gillat olika elektronikbutiker.

Men jag gillar tydligen även den argentinska provinsen Entre Ríos och Engelska Rugby league, utan att kunna se någon som helst koppling mellan dessa ämnen och mina övriga inlägg.

# Sparar mitt ansikte
Men det är inte bara mina intressen som Facebook sparar, de lägger även beslag på mitt ansikte.

Redan när jag laddar upp min första profilbild börjar algoritmerna att arbeta och mitt ansikte analyseras för att Facebook ska kunna känna igen mig i foton och videoklipp. Resultatet blir en lång rad av blandade bokstäver och siffror som på något sätt representerar hur jag ser ut i ett foto.

Den här typen av datainsamling från Facebook är lite kontroversiell, den har nämligen återupptagits alldeles nyligen i Europa efter att tyska och irländska lagar satte stopp för insamlingen 2012.

Den här funktionen är en av få där Facebook tydligt ber om ditt godkännande för att få samla in datan. Anledningen till att den har kritiserats är för att de analyserar allas ansikten på bilder som du lägger upp, även dina vänners. Något som enligt tidningen Fortune kan bryta mot de kommande GDPR-reglerna.

#Sammanfattning
Facebook samlar bara in det som du som användare mer eller mindre medvetet ger dem tillåtelse att använda.

Men det är mycket information som flödar in till sociala medier-jätten från dig som användare om du inte väljer att begränsa vilken information du delar med dig av.

De samlar in persondata om dig i form av födelseår, namn, mejl och telefonnummer, de vet vart du bor, arbetar och har gått i skola.

Ditt ansikte sparas för att kunna hitta dig i bilder och förhindra att andra snor dina bilder. 

Det är inte bara dina intressen som sparas, utan också vilka intressen du har utifrån vad Facebook drar för slutsatser baserat på den data de samlat in om dig.

De kartlägger dig och dina vänner för att se i vart i livet du befinner dig. 

Mycket av den insamlade informationen används så klart för att kunna föreslå vänner som du kan vilja ha kontakt med och för att visa dig relevanta grupper eller sidor du kan vara intresserade av, men det används också för att rikta annonser.

Jag tycker att det är slående hur mycket av informationen som faktiskt verkar bindas till olika typer av annonsering och hur snabbt det går att skräddarsy annonser efter intresse och beteende.

Bara genom att fylla in den information som Facebook ger utrymme för i profilen – och därmed får antas vara grundläggande – så får de en bild om hur jag ska kunna säljas till olika aktörer.

Att Facebook sparar allt vi lägger upp på plattformen vet vi redan. Men det kan vara bra att veta hur de använder informationen och vilken information som är bra att begränsa för den som vill vara privat.

Vill du ha koll på vad Facebook vet om dig? Läs vår guide här.

Läs mer