Sök

Lagändring öppnar för Uber pop i Norge

UberTaxiutredningenTransport

Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Ny lag klubbad i Stortinget.

Uber hoppas på återlansera den billigare tjänsten Uber Pop i Norge sedan Stortinget godkänt nya lagförändringar kring professionella transporter, rapporterar E24.

Tjänsten beskrivs av Uber som en samåkningstjänst, där privatpersoner kan köra andra. Problemet är bara att det hittills har varit olagligt.

Taxiappbolaget stängde ner tjänsten i oktober 2017 och har sedan dess enbart haft kvar sin mer traditionella taxiverksamhet i Oslo.

Med de nya lagändringarna på plats kan Uber Pop göra comeback i Norge. I den nyklubbade lagen avskaffas bland annat kravet på yrkeskompetens för licensinnehavare, även om man i fortsättningen måste ha ett taxikörkort.

Dessutom ges länskommuner rättigheten att framöver få tilldela exklusiva rättigheter för taxitransporter i glesbygdskommuner.

”Det här är goda nyheter för norska medborgare och ett viktigt steg för att låta branschen bidra till att förbättra mobiliteten”, sade Uber i en kommentar till E24.

I Sverige stängdes Uber Pop ned 2016 – efter att ett stort antal av tjänstens förare blivit dömda för olaglig taxitrafik. Det krävs särskild licens för att bedriva taxiverksamhet i Sverige. 

Bolaget satte sin förhoppning till den taxiutredning som gjordes under 2016, men tvärtemot vad som nu händer i Norge slog utredaren fast att den typen av verksamheter fortsatt ska vara olagliga i Sverige. 

 

Läs mer