Sök

60-årige techprofilen skulle slåss mot "Slaktaren" – nu lider jag verkligen med honom

Zenith Venture CapitalLundells vecka

Mannen på bilden är inte den slaktare som Tommy Jacobson skulle möta.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell om årets match.

Jag minns inte när jag senast var mer exalterad inför ett event. Mina barns första dag i skolan, Ljungskile Sportklubbs premiärmatch i allsvenskan, grundandet av Breakit. Alla var för sig fantastiska händelser i mitt liv – men ändå, detta var något helt annat.

Redan när inbjudan dök upp i mejlkorgen efter nyår började jag nedräkningen. En inbokad middag sköts fram och kalendern rensades brutalt på alla andra familjeaktiviteter – lördagen den 23 mars skulle vikas för en enda sak:

Tommy Jacobsons sista stora fajt.

Storägaren i Truecaller, Zound Industries och en massa andra heta techbolag är nämligen inte riktigt som alla andra gubbar i det svenska näringslivet. Glöm golf, triathlon eller Vasaloppet. När Tommy Jacobson ska koppla av från sitt jobb som chef för riskkapitalbolaget Zenith så gör han det i boxningsringen. Eller mer precist thai-boxningsringen.

Och 60 år fyllda var Tommy Jacobson nu alltså redo för sin sista stora fajt. I den andra ringhörnan – en man med det skräckinjagande namnet “Slaktaren”.

Inte undra på att jag var exalterad. Och rapporterna från Tommy själv var så sent som i mitten av förra veckan bara positiva. Den 60-årige entreprenören och investeraren finslipade då formen i Dubai.

Men så plötsligt gick allt från dur till moll. Läs själv Tommys dramatiska sms-meddelande:

“Hej boys, fick en bristning i låret när jag sparrade igår kväll. Varit hos läkaren nu. Bristning och borta 3 till 9 veckor. Röntgen i morgon. Fy, fy fan. Rejält knäckt idag faktiskt. Tränat som en galning i sex månader för detta. Det sägs ju att det som inte dödar stärker. Då kommer jag att bli jävligt stark efter det här”.

Man kan inte annat än lida med den ärrade techprofilen. När jag stämde av läget med honom igår var han dock vid lite bättre mod:

“Rehab i sex månader säger läkaren. Ska vara tillbaka i ringen om senast två månader. Nu är jag fan peppad!”

Jag håller tummarna och lovar att återkomma med rapporter. “Slaktaren” ska inte känna sig säker.

Trevlig helg!

Veckans krishanterare: Nicklas Storåkers. Pricerunner-grundaren har haft några svettiga dagar efter att han bjudit vänner och affärsbekanta på en teaterföreställning. Tillställningen slutade i ett mindre kaos där bland annat en av skådespelarna kastade rekvisita mot publiken. Exakt vad som inträffade råder det fortfarande delade meningar om och Nicklas Storåkers själv var inte sugen på att bringa ytterligare klarhet i fallet. “Nej, den här gången passar jag på kommentarer”, sa den annars frispråkige entreprenören när jag till slut frågade. Han lovade dock att överväga att sätta mig på gästlistan nästa gång han bjuder på teater. Alltid något.

Veckans statsminister: Lena Apler. I helgen är det tv-premiär för filmatiseringen av Per Schlingmanns bok “I maktens öga”. Enligt Per Schlingmann har han använt Collector-grundaren och fintech-investeraren Lena Apler som förlaga till statsministern i serien. Det är Lena Aplers “starka beslutsförmåga” som bland annat ska manifesteras i Schlingmanns statsminister-karaktär. Vi får se vilken karaktär som är starkast –kopian eller originalet.

Veckans entreprenör: Irena Pozar. I december tog Irena Pozar över Veckorevyn från jätten Bonnier. Redan då höll jag tummarna för att hon skulle lyckas få fart på detta anrika varumärke som fristående entreprenör. Jag har ingen insyn i hur det går ekonomiskt men veckans granskning av missförhållanden på HVB-hem var i alla fall en klockren journalistisk satsning. Genomslaget var brett i andra medier och jag är övertygad om att den typen av journalistik är helt rätt för att bygga en hållbar affär kring Veckorevyn som de senaste åren varit en förlustaffär. Kör hårt, Irena Pozar!

Veckans bästa timpeng: John Lundvik. I måndags fyllde entreprenören och poddstjärnan Alexander Pärleros Oscarsteatern till sista plats på avslutningen av sin mini-turné. Jublet visste inga gränser då Alexander som en bonus bjöd på ett framträdande från Mello-vinnaren John Lundvik. Alexander Pärleros fick sannolikt John Lundvik till ett reapris då han bokade in stjärnan redan ett par veckor innan finalen. Men enligt min uppgiftslämnare så handlade det ändå om ett gage på 100.000 kronor. Rätt hygglig timpenning ändå för John Lundvik som rev av sitt nummer på knappa tre minuter.

Veckans liket lever: Urb-it. När nyheten i morse kom att logistiktjänsten Urb-it ska expandera verksamheten till Göteborg frågade en kollega lite spydigt “finns de fortfarande?”. Finansmannen Lage Jonason har ju i princip på egen hand sett till att verksamheten överlevt vintern med egna lån. Kan inbrytningen på Sveriges framsida bli en vändning? Jag är tveksam men håller ändå en tumme för Urb-it och Lage Jonasson. Sanna överlevare gillar jag!

Veckans kartläggare: Sara Lindmark. Om du inte redan gjort det – läs min kollega Sara Lindmarks intressanta kartläggning av de nya svenska makthavarna på Facebook. Vi snackar om de grupperna som började som slutna diskussionsforum öppna bara för kvinnor. Flera av de här Facebook-grupperna har nu hundratusentals medlemmar och kvinnorna bakom grupperna börjar nu kapitalisera på sina målgrupper. Fortfarande handlar det om små pengar men på sikt har det här potential att bli en viktig kanal inte minst för marknadsförare. 

Läs mer