Ödesdag för Sverige – Liberalerna släpper fram Löfven

Liberalerna Politik
Ödesdag för Sverige – Liberalerna släpper fram Löfven

Alliansen, när den fortfarande var enad. Foto: Henrik Montgomery / TT

Erik Wisterberg

Reporter

Liberalerna säger ja till en regering bestående av MP och S.
Men hur ska Vänsterpartiet göra?

Som Breakit rapporterade i går finns 10 punkter med bättre villkor för företag och entreprenörer med den så kallade "mittenuppgörelsen". Men kommer den att bli verklighet?

Klockan 12:00 drog Liberalerna igång sitt partiråd på ett hotell i centrala Stockholm. Det som kommer ut ur mötet, som enligt schemat kan pågå till klockan 18:00, har potential att påverka Sveriges rikspolitik en lång tid framöver.

Ska Liberalerna, som partiledningen vill, släppa fram en regering bestående av MP och S på grundval av den sakpolitiska "mittenöverrenskommelse" som tagits fram tillsammans med C och L?

Eller blir Alliansens sönderfall och Stefan Löfven som statsminister för mycket att svälja för att nå målet att hålla SD utan inflytande?

Liberalerna är trots partiledningens tydliga ställningstagande ett splittrat parti.

Enligt den ekonomipolitiska talespersonen Mats Persson kan dagens partiråd bli en riktig nagelbitare.

"Det är väldigt jämnt och vi ser hur fler och fler ansluter sig till den linje som vill släppa fram Ulf Kristersson", säger han till DN.

På söndagseftermiddagen kom beskedet. 

"62 av de 92 mötesdeltagarna som röstade, stödde partistyrelsens linje att släppa fram en regering bestående av S och MP", rapporterar Sveriges Radio.

Nu riktas allt ljus på Vänsterpartiet. Om SD, M, KD och V tillsammans röstar emot Stefan Löfven i en statsministeromröstning så faller den tilltänkta regeringen.

Vänsterpartiet hade under söndagskvällen ännu inte avslöjat hur de tänker göra. 

Läs fler artiklar
LÄS MER