VR-startupen Resolution Games tripplar omsättningen – men det finns en brasklapp

Resolution GamesVRAR

Tommy Palm, vd och grundare på Resolution games. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Google-backade Resolution games vänder till vinst.

Att gå från 8 till 24 miljoner i omsättningen är en bragd i sig. Att dessutom göra det i en bransch som ännu inte nått någon form av mognad måste ses som riktigt imponerande.

Det är just vad det svenska VR-bolaget Resolution games lyckades med under sitt räkenskapsår som avslutades i maj 2018. Då lyckades man samtidigt nå svarta siffror på sista raden.

“Det är alltid kul att lyckas växa så mycket och ändå lyckas hålla ett positivt resultat. Det är inte särskilt många VR-företag som lyckats med det i och med den långsamma tillväxten på konsumentsidan”, säger Tommy Palm, grundare och vd på Resolution games.

Men det finns en liten brasklapp. En större del av bolagets omsättning kommer nämligen inte från konsumenter utan från andra företag. Det är med andra ord svårt att från siffrorna enskilt avgöra om bolagets spel är en kommersiell succé. Av årsredovisningen framgår dessutom att den största kunden under året ingår i samma koncern som en av bolagets investerare.

Redan från start lyckades Resolution games få in tiotals miljoner kronor från bland annat Googles riskkapitalarm och för bara några månader sedan fyllde bolaget kassan rejält igen.

Google har även investerat i Magic Leap – bolaget som fångade hela startupvärldens uppmärksamhet med sina högtflygande planer på ett nytt AR-headset. Tidigare i år lanserade Resolution games ett eget spel utvecklat för just Magic leap.

Man skulle kunna lägga ihop två och två här och gissa att det är Magic leap som är eran storkund, eller?

“Jag kan inte säga så mycket för olika partnerskap omfattas ofta av sekretessavtal, och Google har en annan VR-plattform som heter Daydream också”, säger Tommy Palm.

Under onsdagen presenterar Resolution games också ett nytt samarbete med finska Rovio. Bolaget ligger bakom den omåttligt populära spelserien Angry birds, som nu för första gången ska gå att spela med ett VR-headset.

“Rovio var bland de första som verkligen innoverade med kontroller för touchskärmar. Nu tycker vi att vi lyckades väldigt bra med VR också och det är en väldigt bra match mellan bolagen”, säger Tommy Palm.

Kommer ni fortsätta satsa på den här typen av partnerskap?

“En av våra kärndelar är att ta fram nya egna spel. Vi tror att vi kommer få betydligt större konsumentintäkter redan nästa år. Men samarbetet med Rovio har också varit väldigt kul”, säger Tommy Palm.

Läs mer