Trodde du VR var dött? Nu får Resolution Games in 68 miljoner kronor i riskkapital

Resolution Games

Tommy Palm, vd och grundare på Resolution games. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

“Nästa år blir VR-branschens ‘Iphone-moment’”, säger grundaren Tommy Palm till Breakit.

För ett par år sedan ploppade VR-bolagen upp som svampar i Startupstockholm. Huvudsegmentet var såklart spelbranschen och den mest intressanta spelaren i stan var utan tvekan Resolution games. Bolaget grundades av Tommy Palm, en av hjärnorna bakom mobilversionen av Candy Crush, och fick redan 2015 in 50 miljoner kronor i finansiering från bland annat Google ventures och det svenska riskkapitalbolaget Creandum.

Sedan dess har det varit relativt tyst från bolaget. Man har släppt ett antal spel, varav vissa har skördat framgångar, men någon megahit i Candy crush-stil har det inte blivit.

“Vi har alltid varit tydliga med våra investerare att det kommer ta tid innan branschen lyfter men att det finns en massa spännande lärdomar att dra fram tills dess”, säger Tommy Palm.

Nu har dock bolaget precis dragit in en ny kapitalrunda på 68 miljoner kronor. Nya namn på investerarlistan är israeliska Mizmaa ventures, svenska GP Bullhound och David Helgason, islänningen som var med och startade spelmotorn Unity.

Det nya kapitalet ska användas för att fortsätta utveckla spel och bygga en ännu större stab. Idag har bolaget 35 anställda och under sitt senaste offentliga räkenskapsår omsatte bolaget 7,5 miljoner kronor med en förlust på 4,4 miljoner kronor.

“Det är bra mycket större nu och vi är dessutom lönsamma”, säger Tommy Palm.

I den nya kapitalrundan värderas hans bolag till närmare 720 miljoner kronor – före investerat kapital.

Med vanliga jämförelsemått för större bolag kan det se ut som en extremt hög värdering. Tommy Palm menar dock att VR-branschen kan få en riktig skjuts så snart som nästa år. Han menar att sladdlösa högkvalitativa headset är nyckeln till framång.

“Det är många som varit väldigt besvikna på VR men vi har tagit en framstående position. När Oculus Quest kommer 2019 blir det VR-branschens ‘Iphone-moment’. Mobilspelen tog inte fart förrän Iphone och Appstore kom, det var först då man kunde tjäna några pengar på det”, säger han.

Oculus ägs av Facebook och är en av hårdvaruaktörerna som hittills haft svårt att locka de stora massorna till sina headset.

Läs mer