Sök

Flera tungviktare inom tech skriver öppet brev till EU

Optionsregler

Från vänster, Henrik Torstensson, vd för Lifesum, Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna och Johannes Schildt, vd för Kry. Foto: Press, Sara Lindmark.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

“Vi uppmanar lagstiftare att omedelbart åtgärda optionsreglerna".

“Beslutsfattare, entreprenörer och investerare måste arbeta tillsammans för att locka mer talang till europeiska startups”.

Så inleds ett öppet brev på sajten Not optional. Brevet har undertecknats av runt 500 vd:ar, grundare, investerare och anställda på startups inom Europa, och kommer att skickas in till beslutsfattare inom EU den 7 januari 2019.

“Vi uppmanar lagstiftare att omedelbart åtgärda de splittrade, inkonsekventa och ofta bestraffande regler som omgärdar de anställdas ägande i företaget som de arbetar för”, står det bland annat i brevet.

Flera svenska techprofiler har skrivit under brevet som manar till förändringar i de så kallade optionsreglerna. Dit hör bland andra Johannes Schildt, vd för Kry, Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna, Niklas Östberg, vd för Delivery Hero, Jacob de Geer, vd för Izettle, Raoul Scherwitzl, vd för Natural Cycles, Martin Landén, vd för Apprl och Henrik Torstensson, vd för Lifesum.

Den europeiska techeliten påpekar att optioner är ett effektivt sätt att få duktiga medarbetare att våga hoppa på ett ungt och oprövat företag.

“Om vi inte tar bort den här flaskhalsen riskerar vi att slösa bort det otroliga momentum som europeisk tech har byggt upp de senaste åren. Nästa Google, Amazon eller Netflix skulle kunna komma från Europa men för att det ska ske krävs en reformering av reglerna”.

Det framgår inte exakt vilka regelförändringar som de undertecknade vill se, utan bara att, och varför, frågan är viktig.

För svensk del började nya optionsregler att gälla från den 1 januari 2018. Reglerna har fått kritik då det finns flera krav, bolaget får till exempel inte ha fler än 50 anställda och inte omsätta mer än 80 miljoner kronor. Det innebär att techbolag som Spotify, Klarna, Tobii och Izettle inte kan ta del av förslaget. 

För att läsa brevet i sin helhet, klicka här.

Läs mer