Johannes Schildt: "Vi är diskriminerade som en digital aktör"

Kry Digital vårdcentral Digital vård
Johannes Schildt: "Vi är diskriminerade som en digital aktör"

Johannes Schildt.

Towe Boström

Reporter

Krys vd drömmer inte om börsen – och talar ut om utmaningarna.
”Det finns alltid intressen som vill dra undan mattan", säger Johannes Schildt.

Under onsdagen höll Breakit och Carnegie Private Banking en frukostspaning inom healthtech, alltså teknik inom vård och hälsa.

På scenen stod nätläkaren Krys vd Johannes Schildt som diskuterade utvecklingen inom hälsa tillsammans med Sara Wimmercranz från riskkapitalbolaget Backing Minds.

När det kommer till utmaningar framöver konstaterar Johannes Schildt att Kry adresserar en konservativ och reglerad bransch.

”Vi är diskriminerade som digital aktör idag. Vi hade fått mycket mer betalt om vi fått patienterna att komma in på kontoret”, säger han.

Johannes Schildt menar att det finns aktörer som har ett intresse av att stoppa den digitala utvecklingen, exempelvis privata aktörer som känner sig hotade.

”Vi har ju helt absurda exempel där vi haft fysisk vård som stoppat våra patienter på våra remisser för att de ideologiskt inte tycker om det vi gör. Vi brottas med det hela tiden, det är trögrörligt", säger Johannes Schildt.

Det pågår även ett arbete med att etablera fysiska vårdcentraler, och på så sätt ta kontroll över hela vårdkedjan. I stunden pågår ett pilotprojekt i Lund men några konkreta lanseringsplaner på bred front finns inte i nuläget. 

Enligt vd:n finns inte heller några planer på att ta Kry till börsen.

”Vi har inget behov av att resa kapital på börsen. Jag har aldrig närt den här bilden av att det skulle vara något sort end game. Jag när inte den börsdrömmen", säger han.

Breakit har tidigare granskat Krys marknadsföring som stött på kritik.  I ett annat reportage larmade landstingen över oro kopplat till överkonsumtion av enklare vårdbesvär hos nätläkare.

Om kritiken att patienterna skulle söka vård i onödan säger Johannes Schildt:

”Det är inte så att man som patient okynnessöker vård, det är inte så det fungerar”.

Han uppger vidare att Kry arbetar med att bredda sitt utbud där man tittar mot möjligheter att hantera fler diagnoser, exempelvis kroniska besvär.

"Vi har bara börjat skrapa på ytan av vad vi kan åstadkomma över tid".

Läs fler artiklar
LÄS MER