Spiltan tror på potentialen i XM Realitys produkt

XM Reality Spiltan AR
Spiltan tror på potentialen i XM Realitys produkt

Johan Castevall, vd på XM Reality. Foto: Stig Göran Nilsson/Nasdaq

Finwire / Breakit

Investmentbolaget Spiltan har efter köpet av Almi Invests samtliga aktier i tech-bolaget XM Reality seglat upp som bolagets enskilt största ägare.

Investeringen i XM Reality är Spiltans första stora tech-investering i Linköping och Östergötland och ett resultat av att Björn Persson anställdes som investeringschef, uppger bolaget.

Uppstår möjligheten att köpa fler aktier längre fram kan Spiltan tänka sig att utöka innehavet ytterligare, säger investeringschefen till Finwire.

"Vi har följt XM Reality under en längre tid och ser en stor potential i bolaget och vi är imponerade över hur de lyckas attrahera globala industribolag som kunder. Vi tror mycket på potentialen i produkten och ser att utvecklingen av funktionaliteten öppnar nya möjligheter för bolaget att växa kraftigt", säger investeringschefen Björn Persson och fortsätter:

"Dessutom tycker vi att bolagets senaste tillskott i form av partners som Novacura, Semcon, är helt rätt och stärker bolagets möjlighet att kraftigt öka försäljningen."

Spiltans modell är att vara aktiva i de bolag det investerar i och förhoppningen är att få en plats i styrelsen vid nästa årsstämma, enligt Björn Persson.

"Vi kommer att aktivt stötta bolaget på dess fortsatta resa och som största ägare kommer vi att vara med i valberedningen till kommande årsstämma. Vi är väldigt långsiktiga ägare och kommer att agera därefter. Jag tror absolut att vi kommer att önska en plats i styrelsen men måste respektera valberedningens arbete", säger han.

Spiltan hade efter en investering i somras en post motsvarande 3,39 procent av XM Reality och ökade nu innehavet till 14 procent.

Vad gör att ni väljer att öka just nu?

"Det har varit få aktier som omsatts i bolaget och vi har stärkt vårt ägande successivt. När vi nu fick möjligheten att köpa Almi Invests aktier i samband med den riktade emissionen så såg vi det som ett perfekt tillfälle att stärka ägandet ytterligare", säger Björn Persson.

Är ni nöjda med ett innehav på 14 procent eller planerar ni att köpa fler aktier?

"Vi är ganska nöjda med den ägarandelen. Öppnas möjligheten att öka ägandet kommer vi att göra det om vi tycker att det är attraktivt. Men det är en lagom storlek på ett ägande i den här fasen."

Läs fler artiklar
LÄS MER