Sök

AR-startupen fyller kassan – Spiltan blir största ägare

Johan Castevall, vd på XM Reality. Foto: Jonas de Lange.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

XM Reality tar in 21 miljoner kronor i en riktad emission.
Beskedet fick aktien att rusta på tisdagsmorgonen.

Linköpingsbolaget XM Reality sysslar med augmented reality, eller förstärkt verklighet, och levererar en AR-teknik som ska förbättra teknisk support på distans för storföretag. 

Nu genomför bolaget en riktad emission om cirka 21 miljoner kronor. Köpare var en rad olika institutionella investerare.

Teckningskursen blev 8,75 kronor och den har fastställts genom ett bookbuilding-förfarande vilket gav en rabatt om knappt 3 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen under de senaste tio handelsdagarna, framgår det av ett pressmeddelande.

Tecknare i nyemissionen är ett begränsat antal institutionella investerare, däribland Handelsbanken Fonder, en småbolagsfond ägd av ett ledande svenskt pensionsbolag samt LMK-stiftelsen.

Styrelsens beslut kräver ett godkännande vid en extra bolagsstämma den 25 oktober. XM Reality meddelar också att 54 procent av kapitalet redan idag står bakom beslutet.

Spiltan har samtidigt köpt Almi Invest Östra Mellansveriges samtliga aktier till samma kurs som emissionen. Det betyder att investmentbolaget blir största ägare med en ägarandel om 14 procent.

XM Reality rusade med cirka 12 procent när börsen öppnade på tisdagsmorgonen.

Läs mer