Sök

Vad händer med Tiptapp? Grundaren: Appen kommer inte att plockas ned

Tiptapp

Till vänster David Höök, medgrundare av Tiptapp, och till höger Jonas Nordlander, investerare i Tiptapp. Foto: Press, TT och Jonas de Lange.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Här är de funktioner i Tiptapps app som inte berörs av förbudet.
"Appen kommer inte att plockas ned", skriver medgrundaren David Höök till Breakit.

Nyheten om att sop-appen Tiptapp förbjuds är helt klart helgens mest lästa på Breakit. Frågan som många undrar är vad som händer nu. Bolaget har ännu inte officiellt blivit delgivna beslutet och har därför svårt att säga exakt vad som kommer hända. 

Klart är i alla fall att appen inte kommer att plockas ned, skriver medgrundaren David Höök i ett sms till Breakit. Exakt hur den kommer att fungera framöver är däremot oklart. Annonskategorierna "bortskänkes" och "hit och dit" berörs i vilket fall som helst inte, utan kommer att ligga kvar som vanligt. Det är alltså fortsatt lagligt att ge bort soffan eller få den körd till exempelvis Myrorna. 

"Då finns det ingen kvittblivningsavsikt och då klassas det inte som avfall, och då är det okej", säger Camilla Husebye Becker, handläggare på miljöförvaltningen, till DN.

Hon är tydlig i DN:s artikel med att man inte får lämna sitt hushållsavfall, som exempelvis en soffa, till en mellanhand. Istället ska man kontakta Stockholm Vatten och Avfall som har hämtningstjänster för grovavfall som vissa entreprenörer utför. 

Ska man bokstavstolka lagtexten så är det till och med olagligt att låta en kompis köra soffan till återvinningen. 

Med andra ord så förbjuds hela den huvudsakliga affärsidén bakom Tiptapp och den tjänst som användarna älskar. 

Men David Höök kommer med ett annat besked på söndagseftermiddagen. 

"Beslutet berör endast delar av sådant som läggs upp i annonskategorin Tiptappa bort". 

Exakt vad som kommer vara lagligt att tiptappa bort fortsättningsvis kan han inte svara på i dagsläget. Det verkar helt enkelt råda stor förvirring kring omständigheterna, vilket kanske inte är helt konstigt med tanke på att beslutet slog ned sent på fredag eftermiddag. 

"Vi har haft en dialog med miljönämnden sedan en tid tillbaka och håller nu på att sätta oss in i deras resonemang kring det inträffade. Därefter kan vi vara mer konkreta med vad nästa steg blir", skriver David Höök, och riktar samtidigt en känga mot Stockholms stad:

"Att luta sig mot ett förlegat regelverk istället för att se de konkreta nyttor som Tiptapp bidrar med är inte okej med tanke på de utmaningar och miljömål vi står inför de kommande åren. Det vore mer rimligt att Stockholms stad kom till oss för ett samarbete så vi kunde hjälpas åt att bygga den upplevelse kring återvinning som stockholmarna förtjänar".

Hur stor koll har ni haft på att soporna faktiskt hamnar på tippen?

"Vi har bra kontroll. Verifiering av återvinning sker dels utifrån vår tekniska plattform samt genom manuella kontroller", säger David Höök.

Tiptapp är tungt backat av investerare som Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, tidigare Blocket vd:n Pierre Siri samt tech-investeraren Per Brillioth.

De två förstnämnda äger cirka 30 procent av bolaget.

“Vi har inte läst beslutet än, men det känns ju lite underligt. Det kom som en överraskning både för mig och alla andra, det är därför så många reagerar”, säger Jonas Nordlander.

Han har varit i kontakt med Tiptapp-grundarna under helgen, men mest för att konstatera att ingen vet särskilt mycket i nuläget.

Var ni medvetna om att lagen skulle kunna sätta käppar i hjulet när ni gick in i bolaget?

“Absolut inte, utan det här är något som löser ett problem för många. Att saker som annars står och läcker och förmultnar i en källare kommer till en riktig sopstation känns väldigt positivt”, säger han och fortsätter:

“Jag har inte läst lagen själv och är ingen jurist, men från vår sida har det inte tolkats så här. Men det är ju en tolkningsfråga, det är tillåtet i andra städer och länder som har liknande lagstiftning. Vi får titta vidare på det".

Hur kan man faktiskt vara säker på att soporna hamnar där de ska?

“Jag personligen använder appen mycket och brukar ibland be om att få en bild på soporna innan jag släpper iväg pengarna”.

Northzones investerar-ess, Pär-Jörgen Pärson, tillhör dem som rasar mot förbudet.

“Tiptapp är fantastiskt om du vill få dina grovsopor till återvinningen snabbt och billigt - och någon som behöver jobb tjänar pengar! Dåligt beslut att förbjuda!”

Även offentliga personer visar sin kärlek till appen på sociala medier. Tv-profilen Patrick Ekwall twittrar:

“Att Stockholm Stad förbjuder TipTapp är Idioti in absurdum. Av en helt meningslös anledning. Appen skapar arbetstillfällen, är bra för miljön och gör ALLA nöjda. Men vi hittar alltså ett fel och stoppar det. Idioter”. 

Medieprofilen Calle Schulman hotar med att lägga grovsoporna på gatan hädanefter. 

“Stockholm stad förbjuder TipTapp. Som ju var enda lösningen för oss utan bil. Och som dessutom attraherade arbetssugna invandrare för att komma in i samhället. Kommer börja lägga mina grovsopor på gatan nu”.

Läs mer