Breakit är nominerade till Årets grepp på Tidskriftsgalan

Breakit Journalistik Sociala medier
Breakit är nominerade till Årets grepp på Tidskriftsgalan

Towe Boström.

Tobias Blixt

Reporter

Succé-granskningen gav eko i Sverige – nu kan Breakits Towe Boström och Jon Mauno Pettersson prisas.

Breakit skapade en fejkad fitness-stjärna på Instagram för 5.000 kronor – och blåste annonsörerna. Det uppmärksammade sociala medier-wallraffandet, där vår reporter Towe Boström poserade som influencer, fick ett enormt genomslag.

Granskningen gav läsarna en unik inblick i hur influencer-ekonomin kan fungera. De köpta kommentarerna, gillamarkeringarna och följarna – allt kunde beskådas på kontot @runningbyme.

Nu har Towe Boström och Jon Mauno Pettersson nominerats av Sveriges Tidskrifter till det nya priset “Årets Grepp”, som delas ut på Tidskriftsgalan senare i höst. 

”Det känns såklart superkul! Vi på Breakit gillar verkligen att testa nya journalistiska grepp, och det här är ännu ett kvitto på att vi gör det bra. Jag känner mig kort sagt glad och stolt!", säger Jon Mauno Pettersson, nyhetschef på Breakit.

Breakit börjar få upp vanan att vinna priser. Förra året vann vi priset Årets digitala tidskrift på Tidskriftsgalan och Jon Mauno Pettersson och Breakits reporter Erik Wisterberg belönades i våras med en Guldspade, Sveriges tyngsta journalistiska grävpris, för greppet att live-sända på Facebook medan Erik Wisterberg wallraffade som cykelbud.

”Eftersom Breakit är en utmanare i mediebranschen måste vi nästan vara kreativa för att nå ut brett med vår journalistik. Att våga testa nya grepp och idéer ligger numera i vårt DNA”, säger Jon Mauno Pettersson.

Towe Boström berättar att de aldrig kunde vara säkra på om det verkligen skulle fungera. Det är en sak att köpa följare, men sedan skulle de lyckas lura annonsörerna också. Med hjälp av tjänster som var allt annat än övertygande.

“Det var svettigt att förlita sig på alla suspekta tjänster vi använde. De kunde när som helst leverera 100 snarlika emojis eller börja kalla mig fula saker. Inte riktigt den image man ville förmedla!”, säger hon.

När kommer Runningbyme tillbaka?

“Runningbyme har vilat lite efter avslöjandet men är redo att steppa upp. Har ni tips på vad vi ska sätta tänderna i? Hör av er!”

Hur får vi veta när ni har vunnit?

“Vi lovar att uppdatera er i realtid - på Instagram såklart!”

Läs fler artiklar
LÄS MER