Bankappen Qapital tar in kapital från amerikansk forskarstjärna

QapitalPrivatekonomi

Teamet bakom Qapital. Pressbild.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Northzone och ekonomiprofessorn Dan Ariely investerar när den svenska startupen tar in 12 miljoner kronor.

Qapitals app hjälper människor att nå sina ekonomiska mål, inom till exempel sparande. Tjänsten lanserade först i Sverige men grundarna har sedan dess flyttat till USA och drivit bolaget vidare där.

Nu får Qapital in en ny investerare i form av Dan Ariely, professor vid Duke University i South Carolina och kolumnist i Wall Street Journal.

Bolagets medgrundare George Friedman räknar med att Dan Arielys intåg kommer att öppna en hel del dörrar för bolaget.

“Vi höjer oss helt klart ett par snäpp vad gäller tillit från allmänheten. Han är ju en känd forskarprofil som många litar på, lite som en amerikansk variant av Hans Rosling”, säger George Friedman.

Dan Ariely går inte bara in med pengar. Han blir dessutom en del av Qapitals operativa team, med titeln chefsbeteendeekonom.

Planen är att han ska bidra med kunskap om hur Qapital kan få användarna att gå från avsikt till handling. Det kan till exempel handla om att sluta oroa sig över sin pension - och i stället ta tag i sitt pensionssparande.

“Dan är väldigt bra på att med enkla ord förklara det lite konstiga och irrationella beteende som vi människor har vad gäller ekonomi. Han har också drivit startups tidigare, så han vet hur man med användarvänlig design kan göra bra digitala produkter”, säger George Friedman.

Utöver Dan Ariely deltar även det svenska riskkapitalbolaget Northzone samt affärsängeln Alex Zubillaga i Qapitals ännu pågående finansieringsrunda.

George Friedman säger att bolaget ska ta in totalt 1,5 miljoner dollar, varav hälften är tecknat och klart. I kronor motsvarar totalbeloppet cirka 12 miljoner.

Qapital-grundaren berättar att appen nu ska lanseras på bredare front, med Dan Arielys personliga varumärke som draghjälp.

“Vi ska bland annat lansera ett kort som ska kopplas till appen, med en rad funktioner för par som har delad ekonomi. Det är väldigt intressant att se hur par reagerar när de får ge månadspeng åt varandra. Forskning visar att man då är mer generös mot sin partner än mot sig själv. Det är den typen av kunskap som ska prägla det vi lanserar framöver”, säger George Friedman.

Qapital har för närvarande 10.000 aktiva användare. Enligt George Friedman har den siffran vuxit med 15 procent per vecka sedan appen släpptes i maj.

Läs mer