Efter Aifloos konkurs: EQT Ventures och grundare i patenttvist

EQT Ventures Aifloo
Efter Aifloos konkurs: EQT Ventures och grundare i patenttvist

F.v: Anders Widgren, medgrundare av Aifloo och Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures. Foto: Privat samt Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Reporter

Den "digitala pensionärsvakten" lever vidare i ett nytt företag – men verksamheten riskerar att gå miste om värdefulla patent.

Innan sommaren kunde Breakit avslöja att det svenska techbolaget Aifloo hade försatts i konkurs efter ungefär 70 miljoner kronor i investerat kapital.

Samtidigt bröt ett storbråk ut mellan två av ägarna. Det rörde sig om den ena grundaren Anders Widgren och riskkapitalbolaget EQT Ventures.

Aifloo har byggt ett slags uppkopplat armband som ska hålla koll på personer som behöver hemtjänst och larma vårdpersonal om något oförutsett beteendemönster inträffar. Det kan handla om att en person ramlat eller fått hjärtproblem.

Nu kan Breakit avslöja att inkråmet från konkursboet köpts upp av ett bolag som heter Noomi. I det nya bolaget finns dock inga grundare kvar i styrelsen utan där sitter endast företrädare för EQT Ventures.

De mindre ägarna finns också med i det nya bolaget men har blivit rejält utspädda, berättar en källa i ägarkretsen för Breakit.

Knappt tio procent av det nya bolaget får de gamla ägarna dela på, enligt källan. Samtidigt har man erbjudits möjligheten att investera ytterligare kapital i det nya bolaget för att ta en större bit av kakan.

“Jag tycker EQT Ventures har skött det här jättedåligt. Det är en rejäl utspädning”, säger aktieägaren.

Just det här skeendet är inte helt ovanligt. Om ett bolag har svårt att hitta ny finansiering är det ofta ägarna med djupast fickor som har den bästa positionen att rädda bolaget.

Ett liknande händelseförlopp inträffade senast förra sommaren i annonsteknikbolaget Widespace. Då var det riskkapitalbolagen Northzone och Industrifonden som snappade upp majoriteten av ägandet framför en lång rad privata investerare.

Även om det verkar som att idéen om Aifloo lever vidare betyder det inte att alla tvister är lösta. Anders Widgren fick avslag när han överklagade konkursbeslutet till hovrätten men nu har han hittat ett nytt sätt att trycka till sin tidigare investerare.

I boupptäckningen har konkursförvaltaren nämligen inte skrivit in de rättigheter kopplade till patentansökningar som Anders Widgren har upprättat för Aifloos räkning. Medgrundaren hävdar därför att han kan köpa ut patenten från konkursboet – patent som han tror kan vara mycket värdefulla på sikt.

Konkursförvaltaren Mats Emthén hävdar dock att patenträttigheterna ingick i affären som gjordes med Noomi.

"Alla tillgångar som fanns i bolaget har sålts, inklusive rättigheterna kopplade till patentansökningarna", säger han.

Tidigare i somras polisanmälde Anders Widgren både EQT Ventures och Aifloos vd Alex Asseily.

Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, avböjer att kommentera händelseförloppet mer än att han bekräftat Noomis uppköp av Aifloos inkråm.

“Det ska nämnas att EQT Ventures är en av många aktieägare i Noomi, varför övriga frågor relaterade till Noomi får hänvisas till bolaget. Om du har frågor om konkursboet så kan vi inte heller svara på dessa utan vi får hänvisa till Aifloo och dess konkursförvaltare som hanterar konkursen”, skriver han i ett sms till Breakit.

Läs mer

Tungviktaren Henrik Landgren lämnar riskkapitaljätten EQT Ventures – “Suget blev för stort”

Storbråk i Aifloo – grundare anklagar EQT Ventures för “bolagskapning”

Sana Labs fyller kassan med 150 miljoner – får in ny tung storägare

Läs fler artiklar
LÄS MER